Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои мазнини са вредни, а кои – полезни?

27 февруари 2022, 15:50 часа

Много хора са запознати с неприятното усещане в областта на стомаха след прекалено богати гощавки с изобилие от мазни ордьоври, основни ястия, различни сосове. Ако човек редовно преяжда мазни храни, това може да го заплаши с постоянна сънливост и загуба на енергия. Мастните натрупвания се трансформират в целулит, а избавянето от него е много трудно. Да не говорим за затлъстяването, което е неизбежно. Опасни са проблемите в сърдечно-съдовата система, резултат от злоупотреба с тлъсти храни – чиито симптоми не се чувстват веднага след конкретното хранене, но инсултите и инфарктите рано или късно се появяват. Нарушават се функциите на черния дроб. Нараства броят на свободните радикали в организма, които рушат целостта на клетките.

Но обречени ли сме задължително да бъдем вегетарианци? Не, няма такава перспектива: съществуват и здравословни мазни храни, при това не само от растителен, но дори от животински характер. Те попълват енергийните ни запаси, което помага на човек да остане активен и да работи продуктивно. Спомагат за повишаване еластичността на кожата и в борбата с ранните признаци на стареене. Подсилват имунната система, повишават мозъчната активност и подобряват зрението. Предотвратяват или поне намаляват косопада и разслояването на ноктите, намаляват риска от ставни заболявания.

Кои мазни храни се смятат за здравословни? Можете да включите в менюто си сухо животинско месо с минимум мазнини – говеждо, пуешко, бяло пилешко. Ядките, семките и някои семена, натуралните растителни масла не носят риск – но, от само себе си се разбира, в разумни граници. Натуралният шоколад с какаово съдържание минимум 70% има най-ниско съдържание на захар. Авокадото е сред най-мазните плодове. То е богато на витамини и минерали, неговите мазнини не се натрупват в организма, а се разграждат активно. Сиренето бързо се усвоява от човешкия организъм - диетолозите обикновено препоръчват обезсолените сирена от типа на моцарелата. Морските тлъсти риби: т. нар. „червени видове“ от мазни сортове - херинга, скумрия, сьомга, есетра, морска пъстърва, са полезни с изобилието на ненаситени мастни киселини омега-3.

А ето и мазните храни, които носят рискове за здравето: свинска мас, маргарин, краве масло, палмово и кокосово масло, други „екзотични" маслени продукти. Естествено, вредно е тлъстото месо – особено рискови са пилешките кожи, в които се концентират птичите мазнини. Избягвайте сладкарски изделия, особено с маслен крем. Въобще не се препоръчват продуктите за т. нар. „бързо хранене“ - майонезни сосове, пържени картофи, хамбургери; млечните и бели шоколади. Добре е да се въздържаме от всички млечни продукти с висок процент мазнини. Месните и рибни полуфабрикати и консерви, освен вредни мазнини, съдържат и много консерванти. В здравословното хранене категорично не могат да се включат бекон, шунките, пушените меса и риби, разните видове колбаси.

Повечето мазни храни провокират неприятни състояния след хранене и постепенно влошаване на здравето. Затова е добре да се ориентираме правилно и да включваме в менюто си само полезни мазнини.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес