Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои любими храни предизвикват колики – трябва да се избягват вечер

15 юли 2024, 15:20 часа

Начинът на хранене, изборът на ежедневно меню и на продукти, които да сложим на трапезата, оказва съществено въздействие върху здравето. Известно е, че храната е и лек, и отрова, и цяр, и болест според това как я избираме и как я приготвяме за консумация. Изборът на хранителни продукти трябва да бъде свързан не само с индивидуалните вкусове и предпочитания, но и направен според сезона, здравословното ни състояние, наличието на хронични заболявания, отрязъка от деня.

Докато някои хранителни продукти са особено подходящи за закуска, те не се препоръчват в края на деня, за да не нарушат качеството на съня и да не доведат до често събуждане. Някои храни предизвикват колики и не трябва да се консумират вечер.

Коликите могат да нарушат качеството на съня, да доведат до трудно или невъзможно заспиване, неспокоен сън с чести събуждания за прием на болкоуспокояващо.  За да не попаднете в този омагьосан кръг, правим следното – откриваме кои храни предизвикват колики и ги премахваме от вечерното си меню.

Ужасът колики при бебетата

Кои любими храни предизвикват колики?

Особено внимателни в съставянето на ежедневното меню трябва да бъдат бременните жени и майките-кърмачки. Изборът на хранителни продукти в тези случаи засяга не само майката, но и детето, тъй като любимите на мама храни могат да предизвикат колики при бебето, които започват внезапно определено време след консумацията на тези храни. Болезнените колики са неприятни не само за мъничето, но и за мама, която прекарва нощите и дните без сън, грижейки се за бебето, чиито плач при колики не може да се обърка с друг. Според научните изследвания храните, които имат потенциала да предизвикат колики у бебето, след като майката ги е хапнала, са:

-          Млечни продукти –алергенните протеини в млечните продукти навлизат в кърмата и предизвикват колики при бебета.

-          Храни, съдържащи щедри дози кофеин. Малките количества не успяват да достигнат коремчетата на кърмачетата и да причинят колики, но няколко кафета, коли и шоколад, които мама е изконсумирала заедно, за да я държат будна и да има енергия, неминуемо предизвикват колики у бебето.

-          Консумацията на храни, които са пикантни, люти, съдържат много чесън или лук преди сън, води до неспокоен сън и при мама, и при бебе, тъй като тези храни имат потенциала да предизвикат колики и при деца, и при възрастни.

-          Храни, за които е известно, че, консумирани сурови, водят до образуване на газове като зеле, броколи, карфиол, чушки и други, са известни с това, че предизвикват колики при бебетата.  Не е необходимо да се изключват от  менюто, тъй като са изключително полезни, но е добре да се консумират в по-ранните часове от деня, а не вечер. 

Как да избегнем коликите у най-малките

Специалистите препоръчват, ако бебето има колики, да се премахнат от менюто на майките храни, които предизвикват колики, за поне 10 дни. Майките ще се уверят сами, че именно тяхното меню е причина за безпокойството и плача на бебето.

Обикновено, когато говорим за колики и избягване на определени храни, не визираме зрелите хора, които е твърде малко вероятно да страдат от колики, а малките деца и бебетата, тоест обсъждаме храната на мама. Все пак е добре да се има предвид, че и възрастните не са застраховани от болезнени спазми в стомаха, породени от грешки в диетата или избора на неправилно меню за вечеря.

Храните, образуващи газове, не се препоръчват вечер без оглед на възраст и пол. Те подуват стомаха, създават усещане за тежест и дискомфорт. Ако все пак държите да си хапнете от тях, не ги консумирайте сурови, а ги сгответе – на пара, варени, във фурната – както ги харесвате и предпочитате. Сготвени, те нямат потенциала да предизвикват колики нито у възрастни, нито у децата и кърмачетата.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес