Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои изобретения на Никола Тесла ползваме до ден днешен

04 ноември 2023, 15:00 часа

Инженер, физик, велик изобретател и учен от 20-ти век - това е Никола Тесла, чийто живот е изпълнен с премеждия, разочарования и забрава.

Кой е Никола Тесла?

Роден е през 1856 г. в село Смилян в Австро-Унгария (днешна Хърватия) в семейство на сръбски свещеник. Още от дете Никола чете много и впечатлява с любознателност и богата фантазия. Още тогава мечтае да създаде машина, която да работи сама. Докато гледа котката, шестгодишният Никола вижда по гърба й ивица синкава светлина. Момчето посяга към нея и под ръката му проблясва сноп искри.

Баща му се затруднява да обясни какво е това явление, което само възбужда интереса на момчето да открие един ден сам. Бащата е свещеник и иска синът му да го последва, но момчета мечтае да стане инженер. Учи електротехника в Грац, работи в Будапеща като електроинженер и в Континенталната компания на Едисон в Париж.

През 1884 г. пристига в Ню Йорк, където е назначен в компанията на Едисон за инженер по ремонта на електродвигателите и генераторите за постоянен ток. Между двамата възникват конфликти. Едисон не приема по-младия сърбин, защото го чувства като конкурент. Едисон обещава на младия инженер 50 000 долара, ако успее да създаде нови машини и докаже, че са икономически по-изгодни. Тесла му представя 24 устройства, но Едисон отказва да му плати. Твърди, че се е пошегувал.

7 от най-важните изобретения в историята

Умира от сърдечна недостатъчност през 1943 г в хотел в Ню Йорк.

Тесла винаги е настоявал никой да не го безпокои, затова на вратата на хотелската му стая виси специална табелка. Поради тази причина тялото му е намерено от прислужница едва 2 дни след смъртта. Тялото му е кремирано и урната е предоставена на гробището в Ню Йорк. По-късно останките му са преместени в музея в Белград. 

Кои са изобретенията на Тесла, които използваме до днес?

Теория на полет
През 1887 г. Тесла дава строго научно описание на явлението на въртящите се магнитни полета и конструира индукционен електродвигател на базата на променлив ток.  На 1 май 1888 г. той получава своите основни патенти за изобретяване на многофазни електрически машини и системи за предаване на електроенергия посредством многофазен променлив ток. С използване на двуфазна система, която той счита за най-икономична, в САЩ са пуснати редица промишлени електроустановки, в това число Ниагарската хидролектроцентрала (1895 г.), най-голямата за онова време.

Променлив ток
Това е най-голямото откритие на сръбския учен. Представя го за първи път през 1893 г. на изложението в Чикаго. Подобно откритие направил и Едисон, но той го нарича постоянен ток и твърди, че променливият ток на Тесла е опасен. За да убеди всички, че Едисон не е прав, Тесла пробва изобретеното от него електричество върху собственото си тяло. И, разбира се, доказва правотата си. 

Топ 5 изобретения, които са променили човечеството към по-добро

Безжичната комуникация
Мислим си, че мобилните телефони са съвсем ново изобретение и нашите предци са си изпращали писма по куриери иги гълъби, но това не е точно така. Никола Тесла показва първи на света безжичната комуникация.

Първата система, която може безжично да предава електроенергия, “намотката на Тесла” е била наистина революционно изобретение. Радиата и телевизиите все още използват варианти на намотката. Тесла е бил спонсориран със 150 000 долара за да изгради кула, която използва естествените честоти на нашата планета. Съоръжението изпраща широк кръг от информация навсякъде по света - гласови съобщения, текст и изображение. Това е първата в света безжична мрежа, която трябва да свърже всички хора по света, като предлага глобална комуникация и свободна енергия.

Дистанционно управление

През 1898 г. Никола Тесла изобретява малка лодка, която може да се задвижи, спира и управлява чрез елементарни радиовълни. Когато Тесла се опитал да патентова изобретението си, в лабораторията му бил изпратен служител на когото изобретателят да направи демонстрация.

Тесла твърдял, че подобни лодки могат да се използват във войните, без да се вземат толкова човешки жертви, но тогава военното дело става излишно, а от там и икономически неизгодни, за тези, които спонсорират войните. 
Странно е,  че тогава това изобретение не предизвиква почти никакъв интерес, а днес няма дом без дистанционно.

 

Тесла има общо регистрирани 278 патента, издадени в 26 страни. Много от патентите му са в САЩ, Великобритания и Канада, но много други са одобрени в различни страни по света. Много от изобретенията му не са защитени от патенти.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес