Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои хронични заболявания се обострят в студеното време и как да си помогнем?

27 септември 2024, 10:00 часа

Промяната в температурата, климата и влажността на въздуха всеки нов сезон, съчетани с промени в начина ни на живот – прекарване на повече време на закрито през студените дни, отопляване на помещенията и свързания с това сух въздух, намалената физическа активност, липсата на слънчево греене, неминуемо оказват влияние върху здравето ни, като това особено осезаемо се усеща от хората с хронични заболявания. Кои хронични заболявания се обострят в студеното време и какво  можем да направим, за да облекчим състоянието си са въпроси, които пациентите с хронични проблеми си задават всяка есен. Отговорите помагат за подобряване на самочувствието и за по-пълноценен живот въпреки болестта и живеейки с нея.

Кои хронични заболявания се обострят в студеното време?

Сред най-честите хронични заболявания, които се влияят негативно от студеното време, промяната във влажността на въздуха и липсата на слънчева светлина са:

Още: Защо промените във времето влошават ревматизма и как да облекчим болката по естествен начин

-          Депресията

Макар да не се гледа на нея като на същинско заболяване и да се пренебрегва, депресията е състояние, което влияе негативно на всички аспекти от живота на засегнатите, като включително влияе негативно и на физическото здраве. Депресията се засилва от намалената физическа активност, лисата на слънце, късите дни, дългите нощи, липсата на интересни занимания на открито, на липсата на досега с природата, която успокоява и лекува.

-          Възпалителни ставни заболявания и остеопороза

Студът, влагата и ледът са врагове както на ставите, възпалителните процеси в които се обострят, така и на костите, които освен че ви причиняват болезнени страдания страдат от повишен риск от счупване при падане върху заледените непочистени улици. Хронични заболявания като остеопороза изискват изключително много да внимавате, когато се движите върху лед, за да си спестите болката от счупвания, сред които особено сериозно е това на тазобедрената  става,  изискващо оперативна намеса и всички, свързани с това усложнения и опасности. Хроничните болки в ставите се обострят при застудяване и в дъждовно време. Пациентите с ревматоиден артрит са особено чувствителни към промените през есента и зимата.

Още: Какво не бива да оставяте в колата през зимата?

-          Синдром на Рейно

Засегнатите от това хронично заболяване страдат от студени ръце и крака, посиняване, побеляване на пръстите, болки в тях, изтръпване, дължащи се на нарушена циркулация на кръвта в малките кръвоносни съдове.

-          Сърдечно-съдови заболявания

Сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт – студът е враг на пациентите, преживели тези животозастрашаващи заболявания. Студът и физическата активност в студа ускоряват пулса, което води до опасност за сърдечно-съдовото здраве на страдащите пациенти.

Още: Студът уби двама бездомници във Франция

-          Заболявания на дихателната система

Болести като ХОББ и астма могат да се влошат значително при студено време, което се дължи на студеният въздух, водещ до стесняване на дихателните пътища и влошаване на болестта. 

Как да си помогнем?

Всеки проблем има решение. За обострените хронични болежки също може да намерите лек.

Ако проблемът е депресията

Запълвайте времето си с любими занимания и не оставайте, без да имате такова, за да не позволявате на черните мисли да властват в съзнанието ви. Отдайте се на хоби, което обичате, с близки и приятели – билярд, караоке парти, игра на карти, кино – има стотици начини да се забавлявате, дори вън да вали проливен дъжд или да е люта зима. Важно е свободното  ви време да е запълнено изцяло. Може да се заемете с дребни ремонти в дома, да си вземете работа за вкъщи, домашен любимец, да поканите гости или да се занимавате с изпробване на нови рецепти – няма значение какво ще изберете, важно е да ви кара да се усмихвате, да подобрява настроението ви и да не ви дава възможност за черни мисли.

Ако проблемът са възпалителни ставни или костни заболявания

Обсъдете с лекаря си прием  на медикаменти, които да облекчат болката и подобрят самочувствието. Внимавайте, когато се движите по заледени улици, а най-добре не рискувайте и останете в дома си. Пациентите със ставни заболявания е важно да останат активни, за да минимизират сковаността. Особено важно е за страдащите от артрит да се занимават с упражнения за разтягане, с плуване на закрито или дори с въртенето на педалите на велоергометър, за да съхранят подвижността на ставите и да минимизират болезнените усещания.

Ако проблемът е Рейно

Топлината е от ключово значение за облекчаване на това хронично заболяване. Носенето на много топли ръкавици и чорапи с термо ефект и прекарване на колкото е възможно по-малко време на студа са решения за страдащите от това заболяване.

Ако проблемът е сърдечно-съдово заболяване

Пазете се от студа и най-вече от извършване на физически усилия и трудова дейност на открито. Не пропускайте срещите с лекаря си, редовно приемайте редовно предписаните медикаменти и поддържате физическата си активност на закрито и на топли места.

Ако проблемът са дихателните заболявания

Когато сте на открито в студено време, вдишвайте през носа и издишвайте през устата. Закрийте устата с дебел шал. Пазете се от студа. Не пропускайте срещите с лекаря и приема на медикаментите си.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.hpsc.ie/a-z/environmentandhealth/severeweatherevents/coldweather/coldweatheradviceforpeoplewithspecificmedicalconditions/

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес