Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои държави са все още монархии в Европа

05 септември 2024, 22:20 часа

В Европа, една от най-старите форми на управление, монархията, продължава да съществува и днес, макар и в значително по-ограничен обхват. В исторически план, монархията е била широко разпространена форма на управление, но в съвременна Европа само малък брой държави запазват тази система. Разделени на парламентарни, конституционни и абсолютни монархии, тези държави показват разнообразие в това как се управляват. В тази статия ще разгледаме кои са останалите монархии в Европа и как функционират техните системи на управление.

Какво представлява монархията като форма на управление?

Монархията е форма на управление, при която държавният глава е монарх – крал, кралица, княз или папа, в зависимост от титлата, която носи. В Европа, монархиите могат да бъдат парламентарни, конституционни или абсолютни. Парламентарните и конституционните монархии обикновено имат премиери, които реално управляват държавата, докато монархът изпълнява предимно церемониални и представителни функции. От друга страна, абсолютната монархия предоставя цялата власт на монарха. В съвременна Европа, монархията е по-скоро изключение, отколкото правило, като републиките значително превъзхождат по брой монархиите.

Знаете ли кои държави все още са монархии?

Кои европейски държави са монархии?

Въпреки че повечето държави в Европа са републики, все още съществуват 12 монархии. Нека разгледаме всяка от тях и техните особености.

1. Великобритания

Великобритания е конституционна монархия с крал Чарлз III. Въпреки че монархията има дълбоки исторически корени и продължава да играе важна културна роля, реалната власт е в ръцете на министър-председателя и парламента.

2. Андора

Андора е уникална по своята същност монархия, управлявана от двама "съпринцове" – френския президент и испанския епископ на Ургел. Макар че и двамата нямат благороден произход, те са признати за монарси на Андора, докато министър-председателят има значителни управленски отговорности.

3. Белгия

Белгия е конституционна монархия, в която кралят играе церемониална роля, а премиерът и правителството вземат важните решения за управлението на страната.

Нидерландия, Холандия

4. Ватикана

Ватикана, най-малката държава в света, е уникална теократична монархия. Папата не само е духовният лидер на Римокатолическата църква, но и държавният глава на Ватикана, управлявайки града-държава.

5. Дания

Дания също е конституционна монархия, в която кралицата има предимно символични функции, а премиерът управлява държавата.

6. Испания

Испания е още една конституционна монархия в Европа. През 2014 година, тогавашният крал Хуан Карлос I абдикира в полза на сина си, крал Фелипе VI, което е рядко срещано в монархическия свят.

7. Лихтенщайн

Лихтенщайн е известен със своята уникална форма на управление, при която властта е разделена между княза и народа. Макар че премиерът има значителни управленски правомощия, князът запазва също така съществени правомощия.

8. Люксембург

Люксембург е типична конституционна монархия, където премиерът води управлението на държавата, а великият херцог изпълнява представителни функции.

12-те монархии в Европа: Знаете ли тези интересни факти за тях?

9. Монако

Монако е единствената абсолютна монархия в Европа. Тук целият контрол е в ръцете на княза, който има пълната власт и отговорност за управлението на държавата.

10. Нидерландия

Нидерландия, подобно на много други европейски монархии, е конституционна монархия. Кралът има предимно церемониални задължения, докато министър-председателят ръководи правителството.

11. Норвегия

Норвегия е още една конституционна монархия, където кралят изпълнява церемониални роли, а правителството управлява държавата.

12. Швеция

Швеция също принадлежи към групата на конституционните монархии, като основната власт е в ръцете на министър-председателя и председателя на парламента.

Макар че броят на монархиите в Европа е намалял значително през последните векове, все още има няколко държави, които запазват тази форма на управление. Докато някои от тях, като Монако, остават абсолютни монархии, повечето други, включително Великобритания, Испания и Швеция, са конституционни монархии с ограничени правомощия за монарсите. Европейските монархии продължават да бъдат любопитен пример за това как традициите и модерното управление могат да съжителстват в едно общество.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес