Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои 8 храни са чудесни за ускоряване на метаболизма?

25 август 2024, 16:11 часа

Метаболизмът е в основата на функционирането на тялото, отговорен е за обработката на хранителните вещества и поддържането на енергия. Много хора се сблъскват с факта, че при бавен метаболизъм тялото натрупва мазнини дори при умерено хранене.

8 храни, които ускоряват метаболизма ви

1. Плодове

Плодовете са истински склад за антиоксиданти и фибри. Антиоксидантите помагат за поддържане на младостта на тялото, а фибрите подобряват храносмилането. Плодовете също са универсални в готвенето: могат да се добавят към смутита, десерти или да се консумират пресни.

2. Авокадо

Авокадото е любимо сред фитнес ентусиастите и диетолозите. Този плод съдържа всичките девет основни аминокиселини, необходими на тялото, и е отличен източник на здравословни мазнини.

Как да ускорим метаболизма си по естествен начин?

3. Сьомга

Сьомгата е богата на Омега-3 мастни киселини, които помагат за поддържане на здравето на сърцето и младостта на кожата. Освен това, този вид риба подобрява метаболизма, което я прави идеален избор за тези, които следят за теглото си и цялостното си здраве.

4. Спанак

Спанакът е отличен източник на витамин В, който не само ускорява метаболизма, но и подпомага мускулната функция. Този вид зеленина е богата и на естествени фибри, които подобряват храносмилането. Редовната консумация на спанак ще ви помогне да останете във форма и да поддържате здраво тяло.

5. Говеждо месо

Протеинът е от ключово значение за засилване на вашия метаболизъм, а говеждото е отличен източник. Включвайки добри пържоли в диетата си, можете не само да поддържате мускулна маса, но и да ускорите метаболизма си. В горещо време обаче трябва да внимавате с протеиновите храни, тъй като те могат да повишат телесната ви температура.

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

6. Люто

Лютите чушки са известни със свойствата си да ускоряват метаболизма и да намаляват апетита. Освен това, помагат за охлаждане на тялото, като предизвикват изпотяване. Въпреки това, трябва да се консумира с повишено внимание, тъй като прекомерните количества могат да доведат до стомашни проблеми като гастрит.

7. Аспержи

Аспержите са с ниско съдържание на калории (само 21 kcal на 100 грама) и с високо съдържание на фибри. Освен това, действа като антиоксидант и спомага за ускоряване на метаболизма. Аспержите са лесни за готвене, което ги прави отличен избор за здравословна диета.

8. Яйца

Проучванията показват, че яденето на яйца за закуска ви помага да отслабнете. Жените с наднормено тегло, които ядяха две варени яйца вместо печени продукти в продължение на два месеца, загубиха няколко сантиметра от талията си. Яйцата съдържат много протеини и хранителни вещества, което ги прави чудесна храна за ускоряване на метаболизма.

Допълнителни съвети за засилване на вашия метаболизъм

В допълнение към включването на тези храни в диетата ви е важно да останете хидратирани. Пийте около два литра чиста вода на ден, за да поддържате метаболизма си на оптимално ниво. Силовите тренировки също ще помогнат за ускоряване на метаболизма ви, тъй като мускулите ви изгарят калории дори в покой. И не забравяйте за достатъчно сън - това ще ви помогне да избегнете желанието за сладко и преяждането.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес