Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато разберете колко са полезни, никога няма да изхвърляте тези семки

02 юли 2024, 16:39 часа
Реклама

Тиквените семки, които често са пренебрегвани в полза на по-месните си събратя, предлагат огромно количество хранителни вещества и ползи за здравето, които ги правят ценно допълнение към всяка диета. Ето защо тиквените семки са толкова полезни за вас:

1. Богат на хранителни вещества източник на енергия

Тиквените семки са пълни с важни хранителни вещества. Те са особено богати на магнезий, желязо, цинк и здравословни мазнини. Магнезият играе решаваща роля в стотици биохимични реакции в организма, включително в енергийния метаболизъм и мускулната функция. Желязото е от съществено значение за преноса на кислород, а цинкът подпомага имунната функция и заздравяването на рани.

 

2. Високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите помагат за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали - нестабилни молекули, които могат да допринесат за стареенето и различни заболявания. Тиквените семки съдържат антиоксиданти като каротеноиди и витамин Е, които могат да намалят възпалението и да предпазят от хронични заболявания като сърдечни болести и някои видове рак.

За какво са толкова полезни тиквените семки? Всеки трябва да знае това!

3. Ползи за здравето на сърцето

Здравословните мазнини в тиквените семки, включително омега-3 и омега-6 мастни киселини, са полезни за здравето на сърцето. Тези мазнини могат да помогнат за понижаване на нивата на лошия холестерол (LDL) и да намалят риска от сърдечни заболявания. Освен това високото съдържание на магнезий в тиквените семки се свързва с понижаване на нивата на кръвното налягане.

4. Подобрено здраве на простатата

Тиквените семки отдавна се свързват с укрепването на здравето на простатата. Те съдържат съединения като фитостероли и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и предотвратяване на растежа на простатната жлеза.

5. Богат източник на протеини

Протеините са от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите, за производството на ензими и хормони и за цялостния растеж и развитие. Тиквените семки са добър източник на протеини на растителна основа, което ги прави отлично допълнение към вегетарианските и веганските диети.

6. Подпомагат регулирането на кръвната захар

Въпреки малкия си размер, тиквените семки са пълни с фибри. Фибрите забавят храносмилането и помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, което може да бъде особено полезно за хора с диабет или такива, които искат да управляват нивата на кръвната си захар.

Не е за вярване колко са полезни тиквените семки

7. Подпомагат здравословния сън

Тиквените семки са естествен източник на триптофан - аминокиселина, която тялото ви превръща в серотонин и след това в мелатонин - хормони, които регулират съня. Включването на тиквени семки в диетата ви може да насърчи по-доброто качество на съня и да помогне за регулиране на цикъла сън-бодърстване.

8. Универсални и лесни за включване

Тиквените семки са изключително гъвкави и могат да се използват по различни начини. Могат да се консумират сурови или печени като закуска, да се добавят към салати, супи, зърнени храни или печени изделия за допълнителна хрупкавост и хранителни вещества.

9. Повишават имунитета

Съдържанието на цинк в тиквените семки е от решаващо значение за имунната функция. Цинкът помага на имунната ви система да се бори с нахлуващите бактерии и вируси, което прави тиквените семки ценно допълнение към диетата ви по време на сезона на настинките и грипа.

10. Подпомагат отслабването

Въпреки сравнително високото си съдържание на калории и мазнини, тиквените семки могат да подпомогнат отслабването благодарение на съдържанието на фибри и протеини, които могат да ви помогнат да се чувствате сити и доволни за по-дълъг период от време.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес