Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се берат смокинови листа за чай?

12 август 2024, 07:45 часа

В случай, че досега сте се наслаждавали само на вкуса на сочните и сладки смокини, е време да се възползвате и от лечебните свойства на листата им.

Д-р Жоао Сержио Невеш разказва за техните здравословни качества. 

Хранителни ползи и свойства на смокиновите листа
Листата на смокинята изобилстват с антиокислители и фибри. В тях се съдържат витамини А, В1 и В2, също и минералите желязо, калций, натрий, фосфор, калий, манган. Въпреки, че плодът не е препоръчителен за диабетици поради високата си степен на захарност, смокиновите листа са много полезни за въпросната група хора, защото помагат за регулиране на степента на кръвната захар.

Смокиновите листа се препоръчват най-вече при заболявания на пикочните пътища и храносмилателния тракт. Консумацията им помага за смъкване на високото налягане и на степента на триглицеридите в кръвта; така се осигурява допълнително предпазване на сърцето и кръвоносната система. Въпреки, че някаква степен на триглицериди е необходима за здравето, техният излишък сериозно покачва рисковете за затлъстяване и сърдечни усложнения.

Чай от смокинови листа и многобройните му ползи за здравето

Ползите от смокинови листа:

  • балансират степента на кръвната захар;
  • спомагат за загуба на килограми;
  • балансират кръвното налягане;
  • редуцират триглицеридите;
  • укрепяват костите;
  • спомагат против кожни заболявания;
  • ограничават негативните ефекти при анемия;
  • облекчават стомашни язви;
  • предотвратяват запек;
  • укрепяват сърцето и въобще като цяло ръвоносната система;
  • помагат срещу афти.

Може да използвате листа от зелена и черна смокиня, защото са еднакво лечебни. При това, освен да си правите чай от тях, може и да ги дъвчете, което е подходящо при язви на стомаха.

Сушене

През топлия сезон вземате цели, здрави смокинови листа и ги поставяте на повърхността за съхнене. Сушат се на проветриво и тъмно място. Може също и да ги завържете на снопче, а след това да ги окачите на високо. Ще познаете, че вече са сухи по това, че се ронят при стискане. За да съхнат по-бързо, ги накълцайте малко преди сушене. Щом изсъхнат, се смилат и съхраняват в буркан с капак.

Чай от смокинови листа

За здравословна цел е препоръчително пиене на чая от смокинови листа ежедневно около месец. След това е желателна пауза от поне 3 седмици, за да може повторното консумиране да има също такъв интензивен лечебен ефект.

Чай при диабет

Заливате 2 чаени лъжички сухи листа от смокиня в чаша (200 мл) вряла вода. Покривате с капак и оставяте да киснат 10-15 минути. Сетне прецеждате. Пиете всяка сутрин по една чаша такъв чай на закуска.

Смокинови листа при стомашни язви и афти в устата

Сдъвквате внимателно 2 крехки смокинови листа и ги поглъщате всеки ден. Освен, че това е средство срещу язва, то ще освежи вашия дъх и ще облекчи неприятните усещания от афтите.

Чай при бронхит

Сварявате 3 смокинови листа с кафява захар на слаб котлон и изпивате. Освен при язви, диабет, бронхит и афти, такъв чай се препоръчва за подобряване на здравето на сърцето, смъкване на кръвното и в качеството на помощно средство за лечение на рак и анемия.

Кулинарни идеи

Има сведения, че нашите древни предци от ІІІ-ти век пр. Хр. са увивали храна в смокинови листа.

Като тортиля: сварявате смокиновите листа в леко подсолена вода за около 15 минути, след което ги използвате за обвивка на сандвич или натурална тортиля, гарнирана с ориз, зеленчуци, гъби и др.

В допълнение към зеленчуково рагу: добавяте лист от смокиня към зеленчуковото рагу и го изваждате непосредствено преди края на готвенето или като соте. Ще донесе дъха на Средиземноморието на вашата трапеза!

Внимание! Статията е само за информация. Не се самолекувайте и винаги се обръщайте към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес