Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога лекарите започват да полагат Хипократова клетва?

06 октомври 2024, 13:30 часа

Хипократовата клетва е написана около 400 г. пр. н. е. Това е един от най-древните текстове на антични лекари, оцелели до наши дни.

Хипократ е древногръцки лекар, живял V-ІV в. пр. Хр., основател на античната научна медицина, в която болестите се обясняват вече не с намесата на „боговете“, а с промените в състава на четирите телесни течности - кръв, храчки (слуз), жлъчка и черна жлъчка.

Текстът, за който говорим, се нарича просто „Клетвата“, без името на Хипократ - но тъй като е в „Сборник на Хипократ“ заедно с други трактати от великия „баща на медицината“, обикновено бива наричан Хипократова клетва.

Още: 71 млади лекари положиха Хипократова клетва в Стара Загора

Напоследък обаче някои учени оспориха тази датировка и „Клетвата“ се смята за много по-млада, приближавайки я към началото на нашата ера. Общо са оцелели 38 древни ръкописа с „Клетвата“.

Полагането на клетва в древността било нещо обичайно. Запазени са много древни клетви, включително известната „Клетва“ на ефеба, която била вземана от млади войници в древна Атина. Текстовете на най-важните клетви се изсичали върху стели. До нас е достигнала само една лекарска клетва и не се знае дали е имало други.

Няма ясен отговор защо се появила "Клетвата". Най-разпространеното мнение е, че появата й бележи преход от семейната медицинска школа - когато лекари могли да станат само децата на лекар, към общи такива; в тях започнали да вземат ученици от немедицински семейства и да ги учат срещу заплащане. Между другото, Платон в диалога си „Протагор“ споменава, че самият Хипократ взема ученици срещу заплащане.

“Клетвата” всъщност се състои от две части. Първата част е договорът на ученика с учителя-лекар и семейството му, втората част са тържествените обещания и накрая благословиите към лекаря, който е верен на „Клетвата“.

Още: Истината за Хипократовата клетва - какво всъщност означава тя?

Ето и самият текст на Хипократовата клетва.

„Заклевам се в Аполон, лекаря Асклепий, Хигия и Панацея, във всичките богове и богини, призовавайки ги за свидетели, честно да изпълня, според силите и разбиранията си, следната клетва и писмени задължения:

- да уважавам този, който ме научи на изкуството на медицината, наравно с родителите си;

- да споделям с него доходите си и, ако е необходимо, да му помагам според неговите нужди;

Още: Истината за Хипократовата клетва - какво всъщност означава тя?

- да считам потомците му за свои братя и, ако искат да изучават изкуството на медицината, да ги уча безплатно и без никакъв договор;

- да предавам наставления, уроци и всичко друго при обучението на синовете ми, на синовете на учителя ми и на учениците, обвързани със задължение и клетва според медицинския закон, но никому другиму.

Ще насочвам лечението на болните към тяхна полза в съответствие с моята сила и моето разбиране, като се въздържам от вреди или несправедливости.

Не ще дам никому никакви смъртоносни средства, които иска от мен, и не ще покажа начина за изпълнение на такива замисли; също така не ще давам на никоя жена песар за аборт.

Ще изпълнявам изкуството си и ще живея чисто и безупречно.

В никакъв случай няма да правя секцио на страдащи от каменна болест, а ще оставям това на хора, които го умеят.

В която и къща да вляза, ще вляза там за доброто на болните, далеч от всичко умишлено неправедно и разрушително, особено от любовни връзки както с жени, така и с мъже, със свободни и с роби.

Каквото да чуя или видя по време на лечение - а също и без лечение, което никога не бива да се разгласява, ще мълча за това, смятайки такова нещо за тайна.

На мен, понеже нерушимо ще изпълнявам клетвата, да се даде щастие в изкуството ми и в живота, и слава сред всички хора завинаги; но на този, който престъпва и дава лъжлива клетва, нека бъде обратното“.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес