Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога има разлика в измереното кръвно на двете ръце?

18 октомври 2024, 06:30 часа

Ако проследявате кръвното си налягане единствено в лекарския кабинет по време на годишния профилактичен преглед или при неразположение, може да нямате реална престава за показателите си и да не съумеете да констатирате, че страдате от хипертония или хипотония. И високото, и ниското кръвно налягане са опасни и са предпоставка за поява на усложнения или показател за подлежащо заболяване. Хипертонията е водеща причина за съдови инциденти, инвалидизация и смърт в световен мащаб, тъй като често се диагностицира късно – едва след съдовия инцидент, поради това, че има тенденцията да протича скрито – пациентът да е свикнал с високото кръвно налягане и да не предполага, че има здравословен проблем. Възможно е и измерването на кръвното в лекарския кабинет да не отразява точно състоянието на пациента – някои пациенти показват повишено кръвно налягане в лекарския кабинет от притеснение, докато по принцип не страдат от такова, или напротив – в конкретния момент кръвното е нормално, докато пациентът е хипертоник. Всичко това поражда сериозни рискове и налага да се научим да измерваме кръвното налягане у дома, за да може да проследяваме показателите по-често и по-системно, ако не страдаме от хипертония, и ежедневно в случай, че сме хипертоници. Закупуването на апарат за домашна употреба не е достатъчно, необходимо е да се научим и как правилно да боравим с него. Един от най-често задаваните въпроси по темата е има ли разлика в измереното кръвно на двете ръце и показанията от коя ръка реално са отчетени правилно. Този въпрос е особено резонен, ако има съществена разлика между кръвното налягане, измерено на лява и дясна ръка.

Разлика в измереното кръвно на двете ръце – има ли такава и защо

Не е изключение показателите на апарата за кръвно налягане да са различни при измерване на лява и дясна ръка, както и на една и съща ръка, измерено  с разлика от минути. Факт е, че кръвното налягане варира в малки граници и че е напълно нормално то да се различава с 5 до 10 mm Hg. Подобни разлики не са притеснителни и не следва да се взимат под внимание. Разлика от над 10 mm Hg обаче, както и системна такава от 10-15 mm Hg, алармира, че е време за среща с лекаря с цел изключване на здравословен проблем. Сред причините за постоянна или честа разлика в кръвното налягане между двете ръце са:

Още: Не само кафе: 6 начина да повишите кръвното си налягане бързо и без хапчета

-          Съдово заболяване

Пациентите, страдащи от съдово заболяване, често имат разлики в показателите за кръвно налягане над 10- 15 mm Hg за систолично налягане, измерено последователно на лява и дясна ръка при равни други условия и съблюдавайки всички правила за измерване на кръвното налягане. Тъй като тези пациенти са с висок риск от сърдечни проблеми и заболявания, пораждащи сериозна опасност за живота и здравето, важно е да се обърнат към лекаря си с информация за разликата, която отчитат, и да се потърси  причината или да се проследява, профилактира сърцето с цел недопускане на сърдечни проблеми.

-          Запушени артерии на ръцете – заболяване на периферните артерии

Подобна диагноза звучи страшно, но правилното диагностициране и лечение помагат.

Още: На какво се дължи ниската долна граница на кръвното? Отговорът ще ви изненада

-          Диабет

Много често диабетът е причината да измервате значителни разлики в кръвното си налягане между лява и дясна ръка. Едно проследяване на кръвна захар няма да е излишно. Консултирайте се с вашия лекар и за допълнителни изследвания за диабет особено ако имате и други симптоми на заболяването. 

-          Бъбречно заболяване

Филтърът на организма – бъбреците – също могат да подсказват, че страдат чрез разлика в измереното кръвно налягане на двете ръце, ако същата е над 10 или ако е системна тази разлика.

Още: Тези 7 храни регулират кръвното налягане по естествен начин

Не бързайте да се притеснявате обаче, защото винаги има възможност просто да  не се измерили  правилно  кръвното си налягане.

 

Важни правила за измерване на кръвното налягане в домашни условия

Преди да се чудите кога има разлика в измереното кръвно на двете ръце и защо, както и какво да направите, проверете дали причината е в трудностите, които вероятно срещате в измерването. По-лесно ще ви бъде с автоматичен апарат, но те рядко са толкова точни и добри, каквито са по-старите апарати.

  • Кръвното налягане следва да се измерва, когато сте спокойни, както и след почивка. Ускореният пулс – ако сте изкачвали стълби току-що, ще повлияе на показателите.
  • Не се хранете, не консумирайте продукти и напитки с кофеин и не тренирайте или извършвайте физически усилия час преди измерването.
  • Не кръстосвайте краката си. Ходилата трябва да са на пода.
  • Ръката, на която се мери кръвното налягане, не трябва да виси. Тя трябва да лежи върху твърда повърхност.
  • Не се притеснявайте. Притеснението, както и всичко, изброено до тук, ще доведе до по-високи показатели на апарата от реалните.

Ако имате колебания как се мери кръвно налягане, както и ако срещате трудности, вашият лекар може да ви помогне и да отговори на въпросите ви.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/blood-pressure/faq-20058230

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес