Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое кафе е най-добро за събуждане?

24 юни 2024, 10:11 часа

От ключово значение за международната търговия, най-важният селскостопански износен продукт за редица страни, популярно с ползите си, консумирано и заради вкуса и аромата си, кафето е напитката, с която милиарди хора започват деня си. То е сред най-консумираните напитки в световен мащаб и на водещо място сред напитките, консумирани сутрин.

Реклама

Сутрешната консумация на кафе е обусловена от ободряващите свойства на кафето. Счита се, че тонизиращият ефект на семената на кафееното дърво е открит в Йемен при това случайно, но днес посягаме към чашата кафе веднага след събуждане съвсем не случайно – кафето е пръв помощник за целта благодарение на кофеина, който съдържа и който ни събужда. Кое кафе е най-добро за събуждане обаче и има ли съществени разлики в начина, по който ни влияе кафето?

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

Кое кафе е най-добро за събуждане?

Макар  да го използваме като оправдание за кратка почивка в средата на работния ден, като повод за среща, като освежаване в късния следобед, когато клепачите натежават, а работните задачи се трупат, кафето е най-подходящо за консумация именно сутрин и като средство за събуждане. Кое кафе е най-добро за събуждане е интересен въпрос, любопитен за тези, които започват деня си с чаша ароматно кафе именно защото им помага да се разсънят и да започнат на пълни обороти деня си. Когато избирате кафе за своята утрин, имайте предвид следното:

  • Изберете силно кафе. На повечето опаковки е посочен интензитетът на кафето. Колкото по-интензивно и силно е кафето, толкова по-ефективно ще е действието му. Ако обаче не сложите достатъчно количество, каквото и да е кафето, то няма да съумее да ви събуди, защото няма да сте доставили на тялото си нужната доза кофеин. Следователно важно е не само кафето, но и дозата.
  • Изберете домашно приготвеното кафе на качествена машина. Независимо колко платите за кафето от съседната будка или бензиностанция, винаги има риск да не останете доволни от вкуса му, да е прекалено слабо и да не съумее да ви освежи и събуди.
  • Изберете кофеиновото пред безкофеиновото кафе. Изглежда логично, но все пак да припомним, че именно кофеинът ни събужда и ако се спрем на кафе, което не съдържа кофеин, не можем да разчитаме, че ще ни направи по-свежи в ранната утрин.
  • Изберете чисто кафе или добавете лично към чистото кафе мляко, ако вкусът на черното е твърде силен или горчив за вас, вместо готови продукти, съдържащи една доза кафе в съчетание с мляко, захар, сметана и прочие в една опаковка. За някои от тези 2, 3, 4 в едно не е сигурно, че изобщо съдържа кафе, тоест кофеин, така че е по-добре да си приготвите кафе сами и да добавите захар и мляко, ако не можете да го консумирате чисто.
  • Изберете между късо и дълго кафе, което предпочитате. Количеството вода, с което късото кафе се превръща в дълго, е основната разлика между късо и дълго кафе, докато количеството кофеин може да е напълно идентично. Повечето потребители усещат късото кафе като по-силно, защото е с по-наситени вкус и аромат, поради което считат, че то съдържа повече кофеин и по-лесно ги събужда сутрин. Това обаче не е вярно и дори е възможно по-дългата експозиция на вода на дългото кафе да доведе до отделяне на повече кофеин.  Погрешното схващане и митът, че късото кафе е по-силно и ще ни събуди сутрин по-лесно, са развенчани и вече може да избирате без притеснение как и с колко вода да приготвите сутрешното кафе.

Знаете ли колко вида кафе има?

Помага ли ви всичко това да разберете кое кафе е най-добро за събуждане? Защото отговор с конкретен бранд няма да откриете, а с намигване можем да ви отговорим „изпитото кафе“  е най-доброто за събуждане. Брандът е без значение, дори по-ниския ценови клас може да бъде приготвен така, че да съумява да ви събуди, ако изконсумирате достатъчно кофеин. Важно е да сложите достатъчно количество кафе, за да помете достатъчно кофеин за бодро и свежо утро. Всичко останало е въпрос на личен избор и вкус.

Кое кафе е най-добро за събуждане има и друг, слабо популярен отговор – изпитото в правилния час. Циркадният часовник в организма ни влияе на хормоните и определя часовете, в които има пик на кортизол. По време на този пик не е добра идея да консумирате кафе. Сутрин пикът на кортизол е между 8 и 9 часа. Това е времето, в което да не пиете кафето си. Ако ставате твърде рано и не може да изчакате до 9 часа, изпийте кафето си преди 8. Най-подходящото време сутрин за кафе обаче според специалистите е непосредствено след пика на кортизола, което сутрин се случва между 9 до 11:30 ч.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес