Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-високото дърво в България?

20 май 2023, 19:00 часа
Реклама

Във величествената Рила планина над Карталска поляна в резерват „Парангалица“ извисява своя ствол, стремейки се да прореже облаците с острия си връх, за да се слее с тях, чезнейки от погледа, най-високото дърво в България.

Дървото в Рила, чиято височина от 56 метра го поставя не само на първо място в България, но и на едно от първите места в Европа, може да откриете над Благоевград. Наскоро то навърши 355 години, а фактът, че попада в територията на резерват, ни кара да вярваме, че ще му се радваме още дълго, без да бъде погубено от човешката дейност. Вярваме, че макар да е на стотици години, то е още младо дърво с дълги векове пред себе си, имайки предвид, че най-старите дървета у нас се определят на възраст между 1700 и 650 години като дъб, близо до хижа Бъндерица, чинарът, растящ в двора на манастира в село Златолист, Санданско,полският бряст в центъра на Сливен и други.

Ако проявявате живо любопитство да видите „на живо“ този 355-годишен исполин, грабвайте раниците – маркирана еко пътека, носеща името на резервата, ви отвежда на метри от най-високото дърво в България, а след края ѝ, който е на мост до малка река, ви делят само няколко минути път пеша, маркиран със стари и избелели табели, за да се изправите пред това чудо на природата, оцеляло през вековете и през бурите, за да извиси безкрайните си клони към небето днес тук и пред  вас. Кое е това дърво, първенец по височина, популярно като най-високото дърво в България?

Вижте как изглежда най-старото дърво на планетата, което е над 5000-годишно (ВИДЕО)

Най-високото дърво в България – кое е то?

Ако считате, че е някакъв тайнствен, непознат вид, който не се чували или виждали, грешите. Най-високото дърво в България е смърч – широко разпространено дърво на територията ни. Този смърч обаче е достигнал внушителните 56 метра височина, които определят между него и най-високо дърво в Европа – 62 метра, растящо в Словения, скромна разлика от едва 6 метра.

Най-високото дърво в България оборва родните поговорки, че бурите повалят първо най-високите дървета и оцелява през вековете въпреки тях, пазено от съседните, образували своеобразен щит около него. Вероятно е безсмислено да подчертаваме, че е защитено, както и всички растителни и дървесни видове в резервата, в който се намира.  

Най-високо дърво в България – кой, как и кога извършва измерванията?

Любопитно ли ви е кой всъщност измерва височината на дърветата и как? Измерването е дело на финландски експерти, които живо се вълнуват от дърветата в Европа и не само измерват най-високите в търсене на европейския първенец, но проявяват интерес като цяло към флората в страната ни, знаейки че тук се срещат вековни гори, редки и ендемични видове, които липсват в централните части на континента.

Методът за измерване, който използват, дава резултати с точност до 10 сантиметра, което го прави изключително достоверен за определяне на най-високо дърво в България и в Европа. Бързаме да ви кажем и да не се притеснявате за живота и здравето на тези експерти, тъй като използват лазер за измерване на височината – безопасно и сигурно, без да се налага да се отделят от земята.

Кое е най-високото дърво в света?

Първенецът на Европа расте в Словения, но той не е значително по-висок от най-високото дърво в България, разликата им е едва 6 метра. Колко би могло да бъде високо най-високото дърво в света е въпрос, който вероятно живо вълнува влюбените в планините и природата пътешественици. Ако 56 или 62 метра ви се струват внушителна височина, какво ще кажете за 115 метра?

Толкова е височината на растящото в калифорнийския парк „Редууд“ най-високо дърво в света – секвоя, притежаваща собствено име – кръстена е Хиперион, което в превод от гръцки означава „много висок“. Дървото е открито от любители на природата чак през 2006 година и към момента се счита за най-високото в света, макар да се допуска, че е възможно да има и неоткрити по-високи от него, тъй като максималната височина на едно дърво, над която то би загинало, е около 130 метра. Дали ще имаме нов световен първенец и кога, предстои да видим.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес