Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое българско село е обагрено с графити и красиви рисунки и иска да стане част от ЮНЕСКО ?

02 ноември 2023, 10:51 часа
Реклама

Старо Железаре е село, което се намира в общ. Хисаря в Пловдивска област и според последното преброяване в него живеят над 400 жители. Интересното при това село е, че през последните години то е притегателна за арт любителите заради интересно изживяване, което предоставя. Това, което отличава Старо Железаре от другите български селца, са стотиците графити и изображения, изрисувани върху дуварите и къщите.

Идеята е на българо-полска двойка – Венцислав и Катаржина Пирянкови. Те живеят в полския град Познан, където преподават изобразително изкуство. От 2015г. насам всяко лято двойката идва в Старо Железаре, където е къщата на бабата и дядото на Венцислав. И така при всяко свое идване ти рисуват и вдъхват нов живот на селото, като го превръщат в музей-галерия на открито. Стените, оградите, къщите и обществените сгради се покриват със стенни рисунки, колажи, закачливи послания и др.

Графити ще рисуват художници от 6 държави в подлеза на бул. България и Каблешков

Ежегодно двойката художници създават десетки нови произведения на изкуството. Първо тяхната идея е била да представят местните в компанията на известни исторически личности, политика и култура. Но с всяко следващо лято графитите и техните художници стават по-смели и креативни.

Към днешна дата ще видите в Старо Железаре как политическите лидери си съжителстват мирно и тихо с анимационни герои, звездите от екрана и спорта са в компанията на селскостопански животни, модерното изкуство е на едно място с кирпичени съборетини, черно-бели и цветни изображения са заедно, както и има съчетание между хумора и сериозното.

По традиция рисуването на нови изображения се случва в периода 1-17 август. Мечтата на двойката е Старо Железаре да стане част от ЮНЕСКО като паметник на културата. Венцислав и Катаржина спят в къщата и пристройките на двора, които на шега наричат “Фабриката на Анди Уорхол в Старо Железаре”.

15-метров портрет на Георги Раковски в Котел изрисуваха Nasimo и Sve

Техните мечти не се ограничават до това няколко нови фасади и огради да бъдат изрисувани. Те използват изоставена зала към читалището, където откриват “селски музей на стрийт арт в света”. В него са изложени донесени от Полша цветни пана с оригинални снимки, които са направени по време на фестивала в Старо Железаре през предходните лета. Тези пана вече са били представени на изложби в Познанския университет и в Стария град в Познан. В музея в село Старо Железаре може да се видят още оригинални артефакти, предмети, които двамата художници са използвали за създаване на изображенията в селото, както и платна с лозунги от Манифеста за селския авангард.

Една от крилатите фрази в южното селце Старо Железаре е “Тук не отглеждаме зеленчуци, а изкуство”.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес