Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КАРАМФИЛ: Ето защо трябва да го включите в диетата си

06 ноември 2021, 13:01 часа

Подправките са известни със своите лечебни свойства. Карамфилът е малък, но е пълен с множество ползи за здравето. Карамфилът е известен със своите противовъзпалителни и антидиабетни свойства. Маслото от карамфил е не само лечебно, но карамфилът като цяло също може да направи чудеса с тялото.

Карамфилът съдържа манган, фибри и витамини C и K. Докато манганът подобрява мозъчната функция и помага за изграждането на костите, витамините C и K повишават имунитета и предотвратяват съсирването на кръвта. Ето какво още трябва да знаете за карамфила и защо трябва да го включите в диетата си.

Помага при диабет

Карамфилът съдържа съединение, известно като нигерицин, което може да помогне за подобряване на секрецията на инсулин и здравето на клетките, които произвеждат инсулин. Следователно, ако добавите карамфил към ежедневната си диета, това може да поддържа нивата на кръвната захар под контрол.

За добро храносмилане

Има определени съединения в карамфила, които помагат за намаляване на стомашните язви. Маслото, присъстващо в карамфила, увеличава дебелината на стомашната слуз и предпазва стомашната лигавица от появата на пептични язви. Карамфилът също е пълен с фибри, които подпомагат храносмилането и предотвратяват запек.

Добър при главоболие

Карамфилът има някои охлаждащи и болкоуспокояващи свойства, което прави чудеса при главоболие. Винаги, когато страдате от главоболие, смачкайте няколко скилидки и ги сложете в чиста носна кърпа. Вдишвайте миризмата и ще получите известно облекчение.

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес