Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво задължително да правим в първите дни след татуировка?

25 юли 2024, 17:44 часа

Поздравления за новата ви татуировка! Ето няколко лесни съвета, които да следвате, за да заздравее по-бързо и лесно.

Първият ден
Дръжте превръзката най-малко 6 часа. Препоръчваме да я оставите цяла нощ. Ако решите да махнете превръзката преди лягане, трябва да го направите внимателно и да почистите татуировката си. Има вероятност през първата ви нощ татуировката все още да кърви. Кръвта може да изсъхне за една нощ или да полепне по дрехите или спалното бельо. Ако това се случи, внимателно свалете превръзката. Ако не се отделя лесно, намокрете мястото с хладка вода и внимателно плъзнете.

Новите татуировки понякога “плачат” през първите дни, което означава, че плазмата и мастилото образуват тънко влажно покритие върху кожата. Докоснете леко с хартиена кърпа и я отстранете. Не натискайте и не бъдете груби с татуировката. Не се паникьосвайте, когато видите цветовете на татуировката върху хартиената кърпа или върху ръцете си, докато я почиствате. Това е просто излишно мастило, което се отделя от повърхността или кожата.

Колко време не трябва да се излага татуировка на слънце?

Сваляне на превръзката и почистване на татуировката
Преди да пристъпите към сваляне на превръзката, уверете се, че ръцете ви са чисти и имате антибактериален сапун без аромат. Избягвайте сапун с аромат, овлажняващи перли или ексфолианти. Внимателно отстранете превръзката и лентата. Ако усетите, че превръзката е залепнала за татуировката, намокрете я с хладка вода и внимателно я плъзнете. Направете пяна в ръцете си със сапун и топла вода.

Не използвайте кърпи, хавлии или гъби върху прясна татуировка. Внимателно почистете татуировката с кръгови движения, докато се отстранят целият мехлем и плазмата. Изплакнете нежно мястото, докато кожата е чиста. Подсушете с чиста кърпа от плат или хартия, след което оставете за изсъхне напълно на въздух за около 10 минути. НЕ ТЪРКАЙТЕ!
След като татуировката изсъхне, нанесете малко мехлем, обикновено изписан от татуиста.

Почиствайте татуировката по този начин през първите 2-3 дни.
Не е необходимо да я превързвате отново, но имайте предвид, че това е рана и когато е открита, е податлива на мръсотия и бактерии, които могат да причинят инфекция. Избягвайте директен контакт с всякакви повърхности.

Нова татуировка: Правила за грижа

Вашата татуировка трябва да бъде напълно излекувана в рамките на 2-4 седмици.
След първите няколко дни вашата татуировка може да започне да сърби или да образува люспести струпеи. Те ще паднат сами, не ги чоплете и не чешете татуировката си. Това може да причини изчезване на част от пигмента или неправилно заздравяване.

Какво ДА правим и какво ДА НЕ правим
* Препоръчват се чисти кърпи, спално бельо и дрехи по време на лечебния процес.
* Душът е препоръчителен, но щадете татуировката си от вода поне 2 седмици. Това означава никакво плуване, вани или потапяне във вода за продължителни периоди от време.
* Избягвайте пряка слънчева светлина поне 2 седмици, докато раната не е напълно излекувана. След това поставяйте слънцезащитене крем, коато се излагате на пряка слънчева светлина.
* Носете широки дрехи (за предпочитане памучни) и избягвайте стягащи аксесоари като презрамки на сутиена и стегнати колани върху прясна татуировка. Избягвайте мръсни, потни или причиняващи сърбеж дрехи, тъй като те могат да забавят оздравяването.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес