Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво задължително да ядем, ако сме в Прага

12 юни 2024, 11:54 часа
Реклама

Прага, освен че е архитектурно бижу, е и кулинарно съкровище, предлагащо богата палитра от вкусове и аромати. Храната в чешката столица е сравнително достъпна и разнообразна, което прави градът идеално място за кулинарните авантюристи. Ето някои от най-интересните ястия, които не бива да пропускате при посещението си в Прага.

Брамбораки (Bramboráky)

Картофените палачинки са традиционно ястие в чешката кухня. Тези хрупкави и ароматни палачинки обикновено се сервират като предястие или гарнитура, и са перфектната комбинация със студена бира. Те се приготвят от настъргани картофи, яйца и подправки, след което се пържат до златисто. Няма как да посетите Прага и да не опитате този местен специалитет.

Извън Прага: Кой е най-големият град в Чехия

Пържено сирене (Smažený sýr)

Пърженото сирене е още един класически специалитет, който ще намерите на много места в Прага. Това е дебел резен паниран кашкавал или сирене, който се поднася като предястие и често се сервира с пържени картофи, и тартар сос. Smažený sýr е идеалното ястие за любителите на сирене и е прекрасен избор за бърз обяд или вечеря.

Гулаш

Гулашът е едно от най-популярните ястия в чешката кухня и със сигурност трябва да го опитате. Тази яхния със свинско месо, приготвена с лук, червен пипер и подправки, се сервира с кнедли или хляб и е идеална за студените дни. Вкусът е богат и наситен, а ароматите - неповторими. Гулашът е символ на домашната кухня и традициите на Чехия.

Гулаш

Ябълков щрудел

Ябълковият щрудел в Прага е истинска наслада за любителите на сладкото. Този десерт се продава на много сергии из града и се приготвя с разнообразни пълнежи като захар и канела, бадеми и кокосови орехи. Хрупкавата коричка и сочният пълнеж правят ябълковия щрудел идеалния завършек на всяко хранене или просто като лека закуска по време на разходка.

Чешка бира

Не можем да говорим за Прага, без да споменем чешката бира. С над 60 пивоварни в страната, Чехия е известна по цял свят с традициите си в производството на бира. Чешката бира обикновено има аромат на ечемик и варира в алкохолни концентрации. Независимо дали сте любители на светлите, тъмните или специалните видове бира, Прага предлага по нещо за всеки вкус. Не пропускайте да опитате няколко различни вида бира и да се насладите на уникалните им вкусове.

Знаете ли коя река минава през Прага?

Прага е град, който ще ви очарова не само със своята архитектура и култура, но и с кулинарните си изкушения. От картофени палачинки и пържено сирене до гулаш и ябълков щрудел, всяко ястие в Прага е кулинарно приключение. И, разбира се, не забравяйте да опитате прочутата чешка бира, която ще допълни вашето кулинарно изживяване. Насладете се на тези традиционни ястия и напитки и открийте вкусовете на Прага по време на вашето следващо посещение.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес