Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва и не трябва да се прави на Димитровден?

25 октомври 2024, 14:47 часа

Утре, 26 октомври, правосланата църква отбелязва големия християнски празник Димитровден.

Какви са традициите, обичаите и забраните, свързани с празника?

Празникът поставя началото на подготовката за Рождественския пост. Вярващите трябва да се опитат да изплатят дълговете си преди празника. Смятало се, че ако това не бъде направено, следващата година ще премине в бедност и трудности.

Обикновено Димитровден е последният топъл ден на есента. След него настъпва студено време. Някога предците ни са казвали: „В деня на св. Димитър зимата се изкачва по оградата“. Ако падне много сняг, се е вярвало, че зимата ще е дълга – до Великден.

Голям празник иде утре, 26 октомври - спазват се редица традиции и обичаи

Ако реките все още не са замръзнали, това означава, че няма да има силни студове до края на ноември. Ако на 8 ноември зората е червена, това означава, че ще се вдигне силен вятър. Има и знамение, че пролетта ще бъде такава, каквото е времето на Димитровден.

На този ден е прието да се ходи на гости неканен. Ако отивате на гости на човек, който има имен ден трябва да занесете задължително цветя - за предпочитане бели, задължително увити с ален конец. 

Счита се, че какъвто човек влезе този ден в дома, такава ще е годината. 

По традиция на трапезата се слагат ястия с месо. Може да е курбан от овнешко. Слагат се ястия от птиче месо - от петел, ако празнуващият имен ден е мъж и от кокошка, ако празнуващият е жена. 

Забранено е извършването на домакинска работа. На този ден жените не трябва да плетат, чистят и шият. Разрешено е само приготвянето на ястия на празничната трапеза. Също така на този ден се забранява и полската работа.

Житие на светеца

Св. Димитър е роден в град Солун, от чието славянско име градът получава името си. Родителите му били тайни християни, кръстили сина си в домашната църква и го възпитали в духа на истинско благочестие.

Бащата на Димитър бил проконсул на града, но починал прекалено млад. Спомняйки си заслугите на починалия, император Галерий назначил на негово място сина му. Задълженията на младия мъж включвали унищожаването на всеки, който изрече името на Христос. Вместо това Димитър започнал открито да проповядва християнството сред жителите на града и да изкоренява езичеството. В житието на светеца се казва, че той става „вторият апостол Павел” за Солун. Според легендата Павел е основал тук първата християнска общност.

Слуховете за делата на бъдещия светец стигнали до Рим. Разгневеният император Галерий решил да се отбие в града. Когато Димитър научил за пристигането му, той наредил на слугите си да раздадат цялото му богатство на бедните, а самият той започнал да се подготвя за смъртта с пост и молитва.

В разговор с върховния владетел Димитър по всякакъв начин заклеймил многобожието. Разгневеният император заповядал да убият светеца и неговият последовател Нестор. Телата на мъчениците били хвърлени на дивите животни. Но през нощта солунските християни ги отвели и тайно ги погребали.

През 4 век над гроба на Дмитрий е построена църква с указ на император Константин. Според легендата останките на светеца излъчвали миро, затова св. Димитър започнал да се нарича още Мироносец или Мироточиец.

Оригинални пожелания за Димитровден 2024

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес