Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи, ако дъвчете храната по-дълго

10 май 2022, 12:35 часа

Сдъвкването на храната е важен процес, чието влияние може дори да изуми някои от вас. Ясно е, че без да сдъвчем храната си, не можем да я преглътнем. Но неправилното дъвчене може да повлияе негативно на процеса на храносмилане, както и върху състоянието на зъбите, кожата и лицето. 

Храната трябва да се дъвче продължително и бавно, в противен случай може да се нанесат някои негативи върху храносмилателния тракт. Ако храната не е достатъчно смляна в устната кухина, ще затрудним храносмилането, хранителните елементи няма да успеят да се разградят изцяло, а това може да доведе до някои метаболитни смущения. 

НАЙ-добрите комбинации храни

Бавното дъвчене на храната спомага на стомаха да се подготви с необходимите ензими и киселини за разграждане на елементите й и усвояването им при постъпване в стомаха. Ако “изненадаме” стомаха и сдъвчем надве-натри хапката, това е предпоставка за появата на киселини, крампи, диария, раздразнение, болка, главоболие, кожни проблеми и др.

Учените достигат до извода, че непълното сдъвкване на храната намалява размера на челюстта, черепа и въздушните канали на дихателната система. Така дъвченето се оказва една лицева тренировка, която поддържа мускулите на лицето и главата, важни за кожата и дихателната ни система. Дъвченето укрепва челюстните стави и подсигурява правилния им растеж при по-малките, както и правилното подреждане на зъбките.

Наистина ли е толкова вредно храненето преди сън?

Не са особено полезни всички диети и хранителни режими с преобладаващи течности, пасирани продукти и смлени храни, тъй като те свеждат до минимум дъвченето, което повлиявава отрицателно на общото ни здраве. При по-продължителен период от време това е много рисков фактор за възникване на проблеми, свързани с храносмилателния тракт, дихателните функции, състоянието на челюстта и зъбите. Може да се предизвикат различни смущения и увреждания.

Неправилното дъвчене може да предизвика и по-бързо състаряване поради влиянието му върху кожата ни, появата на мимически бръчици и по-дълбоки такива.

5 храни и напитки, които цял живот сме отваряли грешно

Освен самото дъвчене, отхапването също има голямо значение за състоянието на зъбите и мускулите по лицето и главата. Чрез отхапването зъбите ни се почистват сами, по този начин може да се редуцира плаката, зъбният камък, наслагванията и т.н. Наличието на тези хигиенни условия понижава рисковете от появата на кариеси.

В заключение можем да кажем, че колкото по-бавно и продължително дъвчете, толкова по-тънка ще става талията ви. Благодарение на правилното храносмилане нашият метаболизъм се забързва, чувстваме се сити с по-малко прието количество храна и следователно - отслабваме по здравословен и полезен за нас начин.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес