Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се промени, ако минаваме по 10 000 крачки всеки ден

10 февруари 2022, 12:45 часа

Правете 10 000 стъпки на ден. Това е магическото число, което много от нас искат да видят в нашето мобилно приложение в гривните за активност в края на деня. Струва ли си обаче да извървите 10 000 стъпки, за да бъдем физически активни и да подобрим здравето си, както препоръчва Световната здравна организация (СЗО). Дори вече няма да са 10 000, а 15 000 стъпки, както показват някои проучвания.

Разберете дали тенденцията от 10 хиляди стъпки на ден наистина прави разлика в процеса на отслабване и какви други алтернативи съществуват.

Началото на годината като цяло е подходящо да изпитаме нови предизвикателства, които внасят здраве в начина ни на живот. Едно от тях е упражнението, а в търсенето на подходящото ще намерите много популярно; Правете минимум 10 000 стъпки всеки ден.

Този тип навик се търси не само от хора, които искат да променят вида на физическата си активност , но и от тези, които искат да отслабнат.

Но дали наистина ще работи? Колко калории горят ходенето на 10 000 крачки на ден? И по-важното е - достатъчно ли е за отслабване?

Отговорът на тези въпроси зависи от няколко фактора, като теглото на всеки човек или неговия ръст, което влияе на разстоянието, което могат да изминат с 10 000 стъпки. Въпреки това се смята, че човек изгаря между 30 и 40 калории на всеки 1000 стъпки, така че цифрата се увеличава между 300 и 400 калории на всеки 10 000 стъпки.

Остават съмненията дали 300-400 калории са достатъчни, така че отново зависят от вторични фактори. Целта, когато става въпрос за отслабване, е да изгорите повече калории, отколкото приемате. Така че трябва да се опитате да ядете балансирана диета и адекватни упражнения.

А 10 000 крачки?

Хората, които вървят по 10 000 крачки на ден, консумират повече калории от тези, които вървят по-малко. Тези данни бяха демонстрирани от проучване от 2018 г.

Обичайното количество, необходимо за изгаряне на калории с упражнения по време на план за отслабване е около 500 калории на ден, така че ходенето на 10 000 стъпки не би било достатъчно.

За да постигнете по-добри резултати и да отслабнете повече, трябва да го комбинирате с друг вид спорт като вдигане на тежести, който според специалистите е много ефективен за тази цел.

Ползите от ходенето са широко известни. То подобрява рисковите фактори като високо кръвно налягане, наднормено тегло, диабет или липидния профил. Освен това подобрява сърдечно-съдовите усложнения и намалява риска от инсулт и смъртност.

Бъдете активни през целия ден!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес