Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ви, когато ядете брюкселско зеле?

25 януари 2022, 10:32 часа

Брюкселското зеле е изключително полезно за здравето. Ето какво точно се случва с тялото ни, когато го консумираме.

1. Намалява вероятността от хронични заболявания

Брюкселското зеле е с ниско съдържание на калории и е богато на хранителни вещества, включително фибри, витамин K и витамин C. Витамин K е от полза за нормалното съсирването на кръвта и здравето на костите, докато витамин C е антиоксидант и помага за предотвратяване на хронични заболявания, включително рак и сърдечни проблеми. Това се дължи на способността му да защитава тялото от свободните радикали. Това споделя пред eatthis.com д-р Лиза Йънг, която е автор на "Finally Full, Finally Slim".

2. По-добро сърдечно здраве

 "Брюкселското зеле е един от малкото растителни източници на омега-3 мастни киселини. То осигуряват това хранително вещество чрез алфа-линолеинова киселина (ALA), която не се синтезира от тялото и трябва да се приема в чрез храната. Както всички омега-3 мастни киселини, така и тази киселина е с кардиопротективна функция. Тя е от значение за функционирането на имунитета, здравето на белите дробове и сърцето. Следователно, когато консумирате брюкселско зеле, вие осигурявате на тялото си здравословна растителна мастна киселина и едновременно с това се предпазвате от остри и хронични заболявания", споделя д-р Бест.

3. По-силна имунна система

„Яденето на брюкселско зеле може да помогне за укрепване на имунната ви система “, споделя казва д-р Ейми Гудсън.

Само половин чаша варено брюкселско зеле осигурява 81% от количеството, покриващо дневната доза витамин С, който е от първостепенно значение за имунната система.

4. Запазва ситостта за по-дълго време

"Брюкселското зеле е с високо съдържание на диетични фибри, които забавят храносмилането и насърчават сигналите за потискане на апетита в тялото", споделя д-р Макензи Бърджис.

5. Намаляване на възпалението

„Брюкселското зеле е чудесен източник на минерали, фибри, витамини и антиоксиданти, което го прави питателна храна“, споделя д-р Шанън Хенри.

Експертът допълва още, че тази храна намалява възпалението и по този начин редуцира риска от рак. Освен това нормализира кръвното налягане и нивата на кръвната захар. Също така насърчава загубата на тегло.

6. Подкрепя здравето на храносмилателната система

„Брюкселското зеле е фантастичен източник на разтворими фибри, особено за тези, които се придържат към диета с по-ниско съдържание на въглехидрати“, споделя д-р Рейчъл Пол от CollegeNutritionist.com. Тези вещества стимулират полезните чревни бактерии и облекчават състоянието при констипация. 

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар и със специалист по здравословно хранене.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес