Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ви, ако пиете кафе всеки ден

20 октомври 2024, 09:30 часа

Ежедневната консумация на кафе в умерени дози носи много ползи за здравето: повишава бдителността, намалява сънливостта и понижава риска от хронични заболявания и дори рак.

Според СЗО и ЕОБХ оптималната доза кофеин за повечето възрастни е между 200 и 400 mg кофеин на ден, което се равнява на около 2-4 чаши кафе. Тази доза се счита за безопасна и е изключително полезна за организма, като подобрява концентрацията и вниманието.

Освен това кофеинът може да подобри издръжливостта и ефективността по време на физическо натоварване, ако доза от 3 mg/kg телесно тегло се приема поне един час преди тренировка.

Още: Лекар: Вместо кафе пийте тази напитка ведна след ставане от сън, здравен съвет за деня, 6 октомври

Базираното на кохортата Европейско проспективно изследване на рака и храненето (EPIC), включващо повече от 521 330 участници от 10 европейски държави и представляващо най-големия наличен към момента анализ на консумацията на кафе и смъртността, показва, че тези, които редовно консумират кафе, имат по-нисък риск от смърт по различни причини, особено от заболявания на храносмилателната система и кръвообращението. Важно е да се помни, че кофеинът се съдържа не само в кафето, но и в енергийните напитки, чая, кока-колата и шоколада.

Много хора пият по 3 чаши кафе на ден, за да се ободрят и да получат прилив на енергия. Нутрициологът Юлия Чернобровкина ни разказа какво се случва с организма в този момент.

Повишаване на енергийните нива и концентрацията

Кофеинът в кафето е стимулант на централната нервна система. Той спомага за повишаване на нивата на адреналин в кръвта, което помага за подобряване на физическото представяне. Той може също така да повиши концентрацията и вниманието, което го прави чудесно за тези, които са умствено активни или се нуждаят от допълнителна енергия през деня.

Още: От какви болести може да предпази кафето?

Намаляване на риска от хронични заболявания

Проучванията свързват намаления риск от редица заболявания с умерената консумация на кафе. Например редовната консумация на напитката намалява вероятността от развитие на болестта на Паркинсон, диабет тип 2 и някои форми на рак, като рак на черния дроб и колоректален рак. Например резултатите от един метаанализ, включващ повече от 45 000 души с диабет тип 2, сочат, че в сравнение с липсата на консумация на кафе, пиенето на 6 чаши кафе дневно е свързано с 33% намаление на риска от диабет тип 2.

Подобрена физическа активност

Кофеинът спомага за подобряване на физическата работоспособност. Той увеличава издръжливостта и намалява усещането за умора през деня. Ето защо кафето е толкова популярно сред спортистите. То им помага да тренират по-ефективно, тъй като стимулира производството на хормона норепинефрин.

Още: Здравен съвет за деня, 5 октомври: Лекар: Пийте кафето така, за да не вреди на бъбреците

Подпомага здравето на сърцето

Научните доказателства сочат, че редовната консумация на кафе може да намали риска от сърдечносъдови заболявания. Въпреки че е доказано, че консумацията на кафе повишава кръвното налягане, този ефект обикновено е временен и се свежда до минимум, ако редовно пиете напитки, съдържащи кофеин. Така наречената „толерантност“ към кофеина.

Според 11-годишно проспективно проучване при лица на средна възраст без сърдечносъдово заболяване, които пият до 3 чаши кафе дневно, рискът от инсулт, сърдечносъдова и обща смъртност е съответно с 21%, 17% и 12% по-нисък в сравнение с тези, които не пият кафе. Освен това в насоките на Европейското дружество по кардиология за управление на високото кръвно налягане и хипертонията от 2024 г. се посочва: „Консумацията на кафе не е свързана с по-висок риск от хипертония в общата популация. Всъщност по-високата консумация на кафе може да е свързана с по-нисък риск от хипертония“.

Подпомагане на здравето на черния дроб

Кафето има защитни свойства за чернодробните клетки, тъй като насърчава производството на танин. Това спомага за намаляване на риска от развитие на чернодробни заболявания като цироза и неалкохолна мастна чернодробна болест.

Съществуват и сериозни доказателства, че пиенето на кафе може да намали риска от рак на черния дроб. Положителен ефект е установен при филтърното кафе, еспресото и разтворимото кафе.

Емоционално благополучие

Проучванията показват, че умерената консумация на кафе може да бъде свързана с намален риск от депресия и подобрено цялостно психоемоционално благополучие. Кофеинът насърчава производството на невротрансмитери като серотонин и допамин, които са отговорни за настроението.

Все пак е добре да се знае, че прекомерната консумация на кафе, повече от 3-4 чаши дневно, може да предизвика много странични ефекти, като проблеми със съня и храносмилането, учестено сърцебиене и високо кръвно налягане. В някои случаи, при чувствителни към кофеин индивиди, по-високите дози могат да засилят тревожността, безпокойството и безсънието. Умереното пиене на кафе ще ви помогне да избегнете отрицателните ефекти и да запазите само положителните му свойства.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес