Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ни, когато плачем

16 май 2018, 15:21 часа

Вашето тяло може да предизвика базови, рефлексни и психически сълзи. Базовите сълзи са отговорни за поддържането на очите ви влажни, рефлекторни сълзи са тези, които ви помагат да се отървете от залепнали мигли и физически сълзи са тези, които идват след като преживеете силна емоция.

Ето какво се случва, когато започнете да ридаете и да произвеждате някой от тези три вида сълзи.

Вашият мозък не се интересува дали сте щастливи или всеки момент ще ви изяде акула.

Вдигнете ръка, ако някога сте имали сълзи на радост. Какво ще кажете за плач, след като сте били изплашени или разочаровани? Странно е, че ние, хората, можем да плачем поради някаква причина, без значение дали тя е добра или лоша. Дори по-странно е, че части от мозъка ни не могат да разграничат защо плачем. В статия за психологията д-р Йордан Гейнс Луис обясни какво става. В главите ни има малък район на мозъка, наречен хипоталамус. Когато сте щастливи, тъжни, отчаяни или каквато и да е друга емоция, вашият хипоталамус знае само как да направи едно нещо: да реагира.

Той получава сигнал от друга част на мозъка, наречен амигдала, който ни позволява да изпитаме емоции. Амигдалата продължава да предава емоциите на вашата нервна система. И след тази поредица от късметлийски или нещастни събития, вашите сълзотворни тръби започват да изпомпват сълзи. Междувременно вашият хипоталамус, отговорен за цялата тази бъркотия - дори не разбира защо плачете.

Тренировка за цялото тяло

Ако плачем достатъчно често, това е нещо като тренировка за цялото тяло. Всичко, което трябва да направите, е да си представите малко дете, което изпитва гняв и вече ще знаете колко активен може да бъде плачат.

Дори да не паднете на пода, когато плачете, раменете ви вероятно ще подскачат в отговор на тези тежки ридания. Кожата Ви може да образува петна или пъпки, или може да предизвикате главоболие.

Хората, които плачат, повишават сърцебиенето и изпотяването в тялото си. В този смисъл плачът е" тренировка "за тялото. Това се дължи на борбата на тялото или реакцията му над гнева и сълзите ви.

Усещате буца в гърлото

Когато се почувствате сами или когато плачете, вие също започвате да чувствате твърда бучка, образуваща се в дъното на гърлото. Понякога дори не трябва да бъдете тъжни, за да го изпитате. Ако сте нервен, може да „срещнете“ бучката отново.

В медицинската терминология тя се нарича" чувство за глобус ". Може да мислим, че буквално задушаваме сълзите, но всъщност ние просто изпитваме чувството, че нещо се забива в гърлото ни. Благодаря, мозък. Това, макар и да не е "реално", е неприятно усещане, което може да се облекчи като отпием малко вода или хапнем нещо.

Тук идват водоснабдителните дейности - от очите и носа ви

Докато може да си представите човек, който плаче с очите си, нашите носове обичат да помагат на очите ни да изтласкат тези сълзи, създавайки прекрасен поток от течности. Кофти. И така, какво става с това?

Течността, която решава да се измъкне от носа ви, докато плачете, всъщност е от същия вид, излизащ от очите, плюс някои допълнителни съставки. По същество, докато вашите сълзи падат от очите ви и текат по лицето ви, сополите правят същото нещо вътрешно - движейки се от очите ви надолу в носа.

Чао, чао хормони на стреса

Сълзите съдържат "лечебна сила". Емоционалните сълзи имат специални ползи за здравето", включително намаляване на стресовите хормони. Възможно ли е?

Плачът е екзокринен процес т.е. процес, при който вещество излиза от тялото. Други подобни телесни процеси, като издишване и изпотяване, прочистват телата ни от токсични вещества. Имате всички основания да мислите, че когато плачете, освобождавате химикалите, които тялото произвежда в отговор на стреса.

Емоционални? Вашите сълзи ще бъдат по-лепкави

Физически или емоционално предизвикани сълзи - такива, които биха се случили по време на, да речем, изненада или романтичен филм - съдържат повече протеини, отколкото рефлексните сълзи. Вторите са тези, които тялото произвежда, когато парче прах влезе в очите ви или сълзите, които текат, докато разрязвате лук.

Лекари и учени, интервюирани от Time, казват, че всички сълзи съдържат ензими, липиди, метаболити и електролити. И все пак емоционалните сълзи съдържат повече протеини, отколкото всеки друг вид плач. Докато никой не знае точно защо това е така, една теория е, че сълзите с повече протеини (емоционални) са по-вискозни, което означава, че се придържат по-добре към кожата и текат по-бавно от другите по лицето ви. Това прави нашия плач по-забележим за другите хора - за добро или за лошо.

Майкъл Тримъл, поведенчески невролог и един от водещите световни експерти по плач, смята, че това ни позволява да покажем уязвимост, а "уязвимостта е от решаващо значение за връзката с друг човек”.

 

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес