Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ни, докато ядем люто

03 февруари 2022, 09:40 часа

Много хора обичат да се наслаждават на интензивен вкус в храната и имат слабост към пикантното. Когато консумираме пикантна храна, имаме усещането, че устата ни гори, дори че главата ни е на път да избухне, така че механичната реакция на тялото ни е да се охлади чрез пот, сълзи...

Усещането за парене се причинява от капсаицин, химикал, който се намира в пикантните храни. Когато ядете чили, чушка или нещо пикантно, капсаицинът влиза в контакт със слюнката и се свързва с преходни потенциални рецептори (TRPV1), протеини в нашата нервна система, участващи в предаването и модулирането на болката.

Основната му функция е да ни предупреждава за усещането за болка. Така че, когато TRPV1 открие капсаицин,  изпраща информацията до мозъка, че устата "гори".

Защо толкова много хора харесват „болката“ от лютото? Когато тялото почувства такава болка, мозъкът отделя ендорфини и допамин, които заедно създават усещане, подобно на адреналина. Ендорфините са естествени опиати, болкоуспокояващи, които тялото ни понякога отделя в отговор на прекомерна топлина от храна.

В най-драстичния случай, ако храната е много пикантна, в гърлото могат да се появят мехури, повръщане и дори анафилактичен шок.

Ползи за здравето

Изследователи от Третия военен медицински университет в Чунцин Китай, уверяват, че лютите чушки могат да бъдат полезни за хора с хипертония, тъй като са открили, че капсаицинът може също да насърчи отпускането на кръвоносните съдове.

Това вещество е едно от най-разпространените в тези чушки и според резултатите от изследвания върху мишки, успява да активира преходния потенциален рецептор V1 (TRPV1) чрез увеличаване на производството на азотен оксид и молекула, която предпазва кръвоносните съдове от възпаление и дисфункция. Така че приемането на пикантна храна може да подобри високото кръвно налягане.

От друга страна, проучванията на Американското химическо дружество твърдят, че капсаицинът помага за намаляване на натрупването на холестерол в тялото, като увеличава скоростта му на разграждане. Медицинският екип също така откри, че капсаицинът блокира ген, който стеснява артериите, като по този начин увеличава притока на кръв в съдовете.

И накрая, пикантната храна може да ви помогне да отслабнете. Очевидно тя стимулира метаболизма, повишава телесната топлина и по този начин ускорява скоростта, с която тялото изгаря калории. Затова пикантната храна може да помогне на хората, които искат да отслабнат.

Въпреки факта, че пикантните храни могат да увеличат разхода на калории, реалността с която повечето диетолози са съгласни е засищащата сила на капсаицина. Следователно, когато ядем пикантна храна, тя ни кара да се чувстваме по-сити и това чувство ни позволява да ограничим приема на други по-калорични храни.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес