Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с кожата и косата, ако се миете с твърда вода?

25 юни 2024, 20:44 часа

Много хора са чували за твърда и мека вода. Първият провокира образуването на котлен камък в тръбите и върху домакинските уреди, вторият е по-благоприятен за водоснабдителните системи. Мнозина са забелязали, че в един град след измиване косата става като кърпа - твърда и непокорна, а в друг - ефектът е обратен.

Реклама

Каква всъщност е разликата между твърдата и меката вода и как тя се отразява на кожата и косата ни?

Качеството на водата, която използваме за миене, душ и грижа за косата, е от съществено значение за здравето на кожата и косата. Основната разлика между меката и твърдата вода е съдържанието на минерални соли, особено калций и магнезий. Твърдата вода съдържа високи нива на тези минерали.

Твърдата вода често тече в тръбите. Има високо съдържание на калций и магнезий, което прави водата по-твърда. Все пак трябва да се помни, че химичният състав на водата може да варира дори в рамките на един и същи регион поради местните геоложки характеристики.

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

Водата "лоша" и "добра"

След измиване на косата в твърда вода някои минерални соли могат да останат върху тях и върху кожата, това допринася за суха кожа и матова коса. Освен това, твърдата вода може да остави лепкаво усещане върху човешкото тяло след измиване и да влоши състоянието на епидермиса.

Меката вода съдържа по-малко минерални соли, което я прави по-нежна към кожата и косата.

Меката вода обикновено е по-нежна, помагайки за поддържане на естествения баланс на кожата и косата. Затова повечето хора смятат, че меката вода е по-добра за поддържане на здрава кожа.

Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

Съвет на лекаря

Има няколко начина за минимизиране на въздействието на твърдата вода.

Можете например да използвате филтри за вода или специални продукти, за да я омекотите по време на пране“, казва Михаил Кутушов. „Има и специални шампоани и балсами, предназначени да се борят с отрицателните ефекти на твърдата вода върху косата.“

Освен това, след душ е полезно да нанесете овлажнители върху кожата и да използвате маски за коса, за да компенсирате сухотата.

„Като цяло е важно да следите качеството на водата, която използвате за лична грижа, особено що се отнася до кожата и косата ви. Не забравяйте, че поддържането на здраво тяло започва с правилната грижа и правилния избор на козметични продукти, съобразени с вида на водата, която използвате“, обобщава лекарят.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес