Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, когато пием вода от пластмасов съд

18 ноември 2021, 14:00 часа
Реклама

Всички сме наясно за вредите от пластмасата върху околната среда. За щастие все повече се преориентират към екосъобразен начин на живот и изключване на пластмасовите продукти. Но водата в пластмасови бутилки все още е твърде актуална. 

Знаете ли, че само за една минута в света се произвеждат милион пластмасови бутилки, а рециклираните такива са в пъти по-малко. Така се получава едно прекалено замърсяване с пластмасови отпадъци, което запушва водни пътища и замърсява природата. 

Използването на каквито и да е съдове и прибори, изработени от пластмаса, не се препоръчва поради потенциален риск за здравето. Водата, която купуваме в пластмасови бутилки, съдържа в себе си микро пластмасови частици, които натрупали се в нашето тяло може да предизвикат редица неприятности. Световната здравна организация се заема със задачата да изследва рисковете за здравето на хората от поглъщането на пластмасови частици.

Микропластмасите са съвсем малки парчета пластмаса, съдържащи се и навлизащи в количество около 275 000 метрични тона във водните пътища по света. Има проучвания на база пускането на червен цвят в различни марки бутилирана вода, които отчитат около 10,4 пластмасови частици на литър вода.

Факт е, че в някои бутилки изобщо не се съдържа пластмаса, но в други частиците достигат до 10 000. В заключение можем да кажем, че ако купувате от вода, в която се съдържа голям брой от тези частици и на ден изпивате поне литър от нея, може би в тялото ви попадат десетки пластмасови микрочастици, които ако се натрупат в големи количества в тялото ви има риск доведат до нарушения в здравето.

Все още няма изследвания, доказващи напълно тези теории върху хората, но пък съществуват актуални проучвания за рибите. Те показват, че натрупалите се пластмасови микрочастици в рибния организъм променят поведението и хормоните им. Част от химическите елементи, изграждащи пластмасата, имат същото негативно влияние върху човешкия организъм.

Но не бива да се залъгвате, че само в бутилираната вода можем да открием пластмасови микроч    астици. Изследванията сочат, че такива са открити и в чешмяната вода.

Решението на проблема не е лесно, тъй като разпространението на пластмасата е глобално и в огромни количества. То не може да се спре напълно и засега най-адекватният вариант е да филтрирате водата, която консумирате. Така значително ще намалите опасността от попадане на пластмаса в организма ви, но пък световният проблем остава неразрешен. Всеки човек трябва да започне с промяната от себе си и да ограничи максимално употребата на каквито и да било пластмасови предмети.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес