Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представляват етеричните масла и действат ли наистина?

02 февруари 2024, 14:15 часа

Етеричните масла често се използват в ароматерапията, форма на алтернативна медицина, която използва растителни екстракти за поддържане на здравето и благосъстоянието.

Какво представляват етеричните масла

Етеричните масла са съединения, извлечени от растения.

Маслата улавят аромата и вкуса на растението или „есенцията“.

Уникалните ароматни съединения придават на всяко етерично масло неговата характерна есенция.

Етеричните масла се получават чрез дестилация (чрез пара и/или вода) или механични методи, като студено пресоване.

След като ароматните химикали бъдат извлечени, те се комбинират с носещо масло, за да се създаде продукт, който е готов за употреба.

Начинът, по който се произвеждат маслата, е важен, тъй като етеричните масла, получени чрез химически процеси, не се считат за истински етерични масла.

Как действат етеричните масла

Етеричните масла се използват най-често в практиката на ароматерапията, при която се вдишват чрез различни методи.

Етеричните масла не са предназначени за поглъщане. Химикалите в етеричните масла могат да взаимодействат с тялото ви по няколко начина.

Когато се прилагат върху кожата ви, някои растителни химикали се абсорбират.

Смята се, че някои методи на приложение могат да подобрят усвояването, като нанасяне с топлина или върху различни области на тялото. Липсват обаче изследвания в тази област.

Вдишването на ароматите от етерични масла може да стимулира области от вашата лимбична система, която е част от мозъка ви, която играе роля в емоциите, поведението, обонянието и дългосрочната памет.

Интересното е, че лимбичната система е силно ангажирана във формирането на спомени. Това може отчасти да обясни защо познатите миризми могат да предизвикат спомени или емоции.

Лимбичната система също играе роля в контролирането на няколко несъзнателни физиологични функции, като дишане, сърдечен ритъм и кръвно налягане. Поради това някои хора твърдят, че етеричните масла могат да окажат физически ефект върху тялото ви.

Популярни видове

Има повече от 90 вида етерични масла, всяко със своя уникална миризма и потенциални ползи за здравето.

Ето списък с 10 популярни етерични масла и здравните претенции, свързани с тях:

Мента: използва се за повишаване на енергията и подпомагане на храносмилането

Лавандула: използва се за облекчаване на стреса

Сандалово дърво: използва се за успокояване на нервите и подпомагане на фокуса

Бергамот: използва се за намаляване на стреса и подобряване на кожни заболявания като екзема

Роза: използва се за подобряване на настроението и намаляване на тревожността

Лайка: използва се за подобряване на настроението и релаксация

Иланг-иланг: използва се за лечение на главоболие, гадене и кожни заболявания

Чаено дърво: използва се за борба с инфекциите и укрепване на имунитета

Жасмин: използва се за помощ при депресия, раждане и либидо

Лимон: използва се за подпомагане на храносмилането, настроението, главоболие и др

Ползи за здравето от етеричните масла

Въпреки широкото им използване, малко се знае за способността на етеричните масла да лекуват определени здравословни състояния.

Ето един поглед към доказателствата относно някои от често срещаните здравословни проблеми, за лечение на които етеричните масла и ароматерапията са използвани.

Стрес и безпокойство

Изчислено е, че 43% от хората, страдащи от стрес и безпокойство, използват някаква форма на алтернативна терапия, за да облекчат симптомите си.

Що се отнася до ароматерапията, първоначалните проучвания са доста положителни. Много са показали, че миризмата на някои етерични масла може да работи заедно с традиционната терапия за лечение на тревожност и стрес.

Въпреки това, поради ароматите на съединенията, е трудно да се проведат заслепени проучвания и да се изключат отклонения. По този начин много отзиви за облекчаващите стреса и безпокойството ефекти на етеричните масла са неубедителни.

Какво прави качествените етерични масла толкова мощни?

Интересно е, че използването на етерични масла по време на масаж може да помогне за облекчаване на стреса, въпреки че ефектите може да продължат само докато се извършва масажът.

Главоболие и мигрена

През 90-те години две малки проучвания установиха, че нанасянето на смес от ментово масло и етанол върху челата и слепоочията на участниците облекчава главоболието.

Нещо повече, предполага се, че прилагането на смес от лайка и сусамово масло върху слепоочията може да лекува главоболие и мигрена. Това е традиционно персийско лекарство за главоболие.

Сън и безсъние

Доказано е, че миризмата на лавандулово масло подобрява качеството на съня на жени след раждане, както и на пациенти със сърдечни заболявания.

Намаляване на възпалението

Предполага се, че етеричните масла могат да помогнат в борбата с възпалителните състояния. Някои проучвания в епруветка показват, че имат противовъзпалителни ефекти.

Антибиотик и антимикробно средство

Нарастването на устойчивите на антибиотици бактерии поднови интереса към търсенето на други съединения, които могат да се борят с бактериални инфекции.

Проучвания в епруветка са изследвали широко етерични масла, като масло от мента и чаено дърво, за техните антимикробни ефекти, наблюдавайки някои положителни резултати.

Други употреби

Етеричните масла имат много приложения извън ароматерапията.

Много хора ги използват, за да ароматизират домовете си или да освежат неща като пране.

Използват се и като натурален аромат в домашна козметика и висококачествени натурални продукти.

Нещо повече, предполага се, че етеричните масла могат да осигурят безопасна и екологична алтернатива на създадените от човека репеленти против комари, като DEET.

Освен това свойствата на етеричните масла показват, че някои от тях могат да се използват промишлено за удължаване на срока на годност на храните.

Как да изберем правилните етерични масла

Много компании твърдят, че техните масла са „чисти“ или „медицински“. Тези термини обаче не са универсално дефинирани и следователно имат малка тежест.

Като се има предвид, че те са продукти на нерегулирана индустрия, качеството и съставът на етеричните масла може да варира значително.

Имайте предвид следните съвети, за да избирате само висококачествени масла:

Чистота: Намерете масло, което съдържа само ароматни растителни съединения, без добавки или синтетични масла. Чистите масла обикновено съдържат ботаническото име на растението (като Lavandula officinalis), а не термини като „етерично масло от лавандула“.

Качество: Истинските етерични масла са тези, които са били най-малко променени от процеса на екстракция. Изберете етерично масло без химикали, което е извлечено чрез дестилация или механично студено пресоване.

Репутация: Купете марка с репутация за производство на висококачествени продукти.

Безопасност и странични ефекти

Само защото нещо е естествено, не означава, че е безопасно.

Растенията и билковите продукти съдържат много биоактивни съединения, които могат да навредят на вашето здраве, а етеричните масла не са по-различни.

Въпреки това, когато се вдишват или комбинират с базово масло за употреба върху кожата ви, повечето етерични масла се считат за безопасни. Не забравяйте да помислите за други хора във вашето обкръжение, които може да вдишват аромата, включително бременни жени, деца и домашни любимци.

Въпреки това, те могат да причинят някои странични ефекти, включително:

  • обриви
  • астматични пристъпи
  • главоболие
  • алергични реакции

Маслата, които най-често се свързват с нежелани реакции, са лавандула, мента, чаено дърво и иланг-иланг.

Масла с високо съдържание на феноли, като канела, могат да причинят дразнене на кожата и не трябва да се използват върху кожата, без да се комбинират с базово масло. Междувременно етеричните масла от цитрусови плодове засилват реакцията на кожата към слънчева светлина и могат да възникнат изгаряния.

Етерични масла за лечение на болки в гърлото

Етеричните масла обикновено се считат за безопасни за вдишване или нанасяне върху кожата, ако са били комбинирани с базово масло. Те не трябва да се ядат.

Липсват обаче доказателства в подкрепа на много от свързаните с тях здравни твърдения и ефективността им често е преувеличена.

При дребни здравословни проблеми използването на етерични масла като допълнителна терапия вероятно е безвредно.

Въпреки това, ако имате сериозно здравословно състояние или приемате лекарства, трябва да обсъдите употребата им с вашия медицински специалист.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес