Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво прави хормонът на целувката в тялото ни?

04 октомври 2024, 13:30 часа

Това вещество, което има хормонални функции, е открито не толкова отдавна. Хормонът киспептин е практически непознат за широката аудитория. Днес ефектът му върху тялото се изучава активно.

Въпреки че не всичко е известно за този хормон, днес лекари и учени смятат, че той може да помогне за коригиране на някои проблеми в репродуктивната сфера и психичните разстройства - например депресията.

 

Още: Кои са хормоните на щастието в нашето тяло?

Има две имена

Киспептин (друго име на съединението е метастин) е хормон, който е открит доста отдавна, през 1996 г.. Името на хормона често се свързва с английската дума kiss, което означава „целувка“.

В действителност обаче всичко е малко по-прозаично. Лабораторията, в която е открит киспептин, се намира в американския град Хърши. Едноименната компания, известна със своите бонбони Hershey’s Kisses, беше базирана тук и хормонът е кръстен на тези малки шоколадчета.

 

Още: Откриха хормона, който заздравява костите при възрастните

Роля в пубертета

Учените са установили, че киспептинът е много важен за нормалния пубертет както при момичетата, така и при момчетата. Ако по някаква причина няма достатъчно от него в тялото, тогава човекът няма да може да достигне пубертета или този процес ще се случи много по-бавно от този на връстниците.

При възрастни, той е отговорен за репродуктивната функция. При дефицит могат да възникнат епизоди на така нареченото необяснимо безплодие, когато други фактори са нормални.

Хормонът киспептин стимулира освобождаването на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH), като по този начин индиректно влияе върху синтеза на лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH). Недостатъчното количество на хормона води до дефицит на LH и FSH при жените – настъпването на овулацията зависи от тези хормони. В такава ситуация зачеването по естествен път ще бъде изключително трудно, а в някои случаи и напълно невъзможно.

Още: Кой хормон предизвиква чувството за глад?

При мъжете киспептинът има положителен ефект върху либидото и според някои изследвания подобрява ерекцията.

Освен това, хормонът помага за формирането на подходящо психологическо настроение и чувства. По този начин, когато се повишава в кръвта, се формира емоционална реакция към сексуални стимули както при мъжете, така и при жените. Той помага за увеличаване на чувството на любов и сексуална възбуда. Освен това е установено, че този хормон има антидепресивен ефект.

Инжективното приложение на този хормон може да се използва като част от цялостна подготовка за IVF, вместо традиционната овариална стимулация, която може да има някои странични ефекти, като синдром на овариална хиперстимулация.

Някои учени смятат, че киспептинът може да се използва и като лекарство за депресия: редица експерименти показват, че след инжектиране на киспептин, тревожността намалява и настроението се подобрява.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес