Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво показва албуминът в урината и какво е значението му

23 септември 2024, 19:00 часа

Албуминът в урината, е важен показател за здравето на бъбреците и може да служи като ранен признак за бъбречно увреждане или други системни здравословни проблеми.

Албуминът е вид протеин, който обикновено се намира в кръвта, където играе решаваща роля за поддържане на правилния баланс на течностите и за пренасянето на хормони, ензими и хранителни вещества. Когато бъбреците функционират правилно, те филтрират отпадъците, като същевременно поддържат важни вещества като албумина в кръвта. Когато обаче бъбреците са увредени, те могат да позволят на албумина да премине в урината, което е сигнал за потенциален проблем.

Още: Лекар: Как да изберете най-добрите хранителни добавки за жени

Какво показва албуминът в урината?

Албуминурията често показва увреждане на филтриращите звена на бъбреците, наречени гломерули. Наличието на албумин в урината обикновено е ранен признак на бъбречно заболяване, особено при хора с диабет или хипертония. Тези две състояния са водещите причини за бъбречни заболявания, тъй като високата кръвна захар и повишеното кръвно налягане с течение на времето могат да увредят деликатните филтриращи структури в бъбреците.

Количеството албумин, открито в урината, се класифицира в различни нива. Микроалбуминурията е наличието на малко, но необичайно количество албумин в урината и често е ранен предупредителен знак за бъбречна дисфункция. Макроалбуминурия е, когато се откриват по-големи количества албумин, което предполага по-напреднало бъбречно увреждане.

Освен за бъбречно заболяване, албуминурията може да сигнализира и за наличие на сърдечносъдово заболяване. Връзката между бъбречната дисфункция и сърдечните заболявания е добре установена, тъй като двете състояния често имат сходни рискови фактори като диабет, хипертония и затлъстяване. Хроничното възпаление, което е често срещан основен фактор при тези състояния, също може да доведе до повишено изтичане на албумин в урината.

Значение на албуминурията

Откриването на албумин в урината има значителни клинични последици. Тъй като то често е първият признак на хронично бъбречно заболяване, изследването за албуминурия може да помогне за диагностициране на бъбречни проблеми в ранен етап, когато интервенциите са най-ефективни. Ранното лечение може да забави или дори да спре прогресирането на бъбречното заболяване, като намали риска от краен стадий на бъбречно заболяване, което може да наложи диализа или бъбречна трансплантация.

При хората с диабет редовният скрининг за албумин в урината е от решаващо значение, тъй като помага да се следи бъбречната функция и да се вземат решения за лечение. По подобен начин хората с хипертония имат полза от скрининга за албуминурия, тъй като той дава представа за това доколко добре лечението на кръвното налягане предпазва бъбреците им.

Още: Учени изследват: Как чаят от лайка влияе на диабета

Освен това албуминурията все повече се признава като маркер за цялостното състояние на съдовете. Наличието ѝ, особено при диабетици или хипертоници, се свързва с повишен риск от инфаркти и инсулти. Ето защо идентифицирането на албуминурията не само помага при управлението на бъбречното здраве, но и подтиква доставчиците на здравни услуги да предприемат превантивни мерки срещу сърдечносъдови усложнения.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес