Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означава категорията на земеделската земя?

22 юли 2024, 14:22 часа

Земята е национално богатство, която има основна роля за изхранването на населението и неговия икономически растеж. Ако се опитвате да купите или продадете земеделска земя ще видите, че има огромно значение каква е нейната категория. Всеки документ за собственост съдържа подробно описание на земеделския имот: размери, съседи и не на последно място категория.

Какво е земеделска земя?

Според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи:

“ Земеделски земи по смисъла на този закон са тези, които са предназначени за земеделско производство и:
* не се намират в границите на урбанизираните територии (населени места и селищни образувания), определени с подробен устройствен план, или с околовръстен полигон;
* не са включени в горския фонд;
* не са застроени със сгради на: промишлени или други стопански предприятия, почивни или здравни заведения, религиозни общности или други обществени организации, нито представляват дворове или складови помещения към такива сгради;
* не са заети от открити мини и кариери, от енергийни, напоителни, транспортни или други съоръжения за общо ползване, нито представляват прилежащи части към такива съоръжения.

Къде земеделската земя в България носи най-много пари?

Категория на земеделската земя

Земеделските земи се разделят на 10 категории според пригодността им за производство на различни видове растителна продукция и наложените ограничения, бонитета, според вида на почвата, климатичните условия, релефа и др. качества на земята.

Категориите се определят по средния бонитетен бал, както следва:
1. първа категория - земи с бал над 90;
2. втора категория - земи с бал от 81 до 90;
3. трета категория - земи с бал от 71 до 80;
4. четвърта категория - земи с бал от 61 до 70;
5. пета категория - земи с бал от 51 до 60;
6. шеста категория - земи с бал от 41 до 50;
7. седма категория - земи с бал от 31 до 40;
8. осма категория - земи с бал от 21 до 30;
9. девета категория - земи с бал от 11 до 20;
10. десета категория - земи с бал до 10 вкл.

Среден бонитетен бал е средната относителна оценка на конкретни почвено-климатични условия спрямо пригодността на земята за отглеждане на определен набор от селскостопански култури.

Брокери съветват как да сключим успешна сделка за продажба на земя

Цената на земеделска земя се формира в съответствие с това към коя категория спада, т.е. по-висока категория - по-висока цена.
Най-масово разпространени плодородни земи в България са от 3-та до 5-та категория. Колкото расте цифрата на категорията, толкова намалява плодородността на земята. Най-неплодородните земи са 10-та категория. При тях почвата е песъклива и чакълеста и те не се обработват за производство на селскостопанска продукция.

Земи, които са изключително благоприятни за отглеждането на трайни насаждения и зърнено-житни култури, се определят в категория от 1-ва до 5-та. Колкото по-устойчива е земеделската земя дори на по-екстремни климатични условия и въпреки това е плодородна и дава добри добиви от посевите и засетите култури, толкова по-ниска е нейната категория.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес