Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не е добре за нас да ядем в жегите?

29 юли 2024, 10:44 часа

Какво е лятото без сладолед, диня и цаца? Традиционно консумираме тези и други летни вкусотии именно през горещите месеци от годината, макар да се предлагат повечето от тях целогодишно.

Сладоледът ни разхлажда в горещините, динята ни хидратира и помага да възстановим загубените с потенето течности, а хрупкавата пържена цаца засища глада и сетивата ни, хапвайки я направо с пръсти, което ги прави идеални за лятото, когато нуждата от хидратация  и разхлаждане е осезаема. Нито динята, нито сладоледът обаче не са вредни за консумация през останалите месеци от годината.

Повечето летни удоволствия може да присъстват на трапезата ви целогодишно, без да пораждат риск за здравето. Не така стоят нещата със зимните вкусотии, част от които не само традиционно не се консумират през топлите месеци, но и пораждат риск за здравето, ако все пак решим да им се насладим при 40 градуса. Какво не е добре за нас да ядем в жегите и защо е въпрос, който със сигурност си задавате и който ви вълнува в разгара на сезона на банските.

Какво не е добре за нас да ядем в жегите и защо?

Освен какво не е добре за нас да ядем в жегите е важно да се знае и причината, сочеща храната като неподходяща. Познаването на причината помага за изграждането на здравословно лятно меню и избягване на консумацията на храни, които могат да увредят здравето или да ви накарат да се чувствате още по-дискомфортно в горещия ден. Сред тях са:

-          Пикантни храни

Независимо дали говорим за щипка лют пипер в ястието или за огнен сос за барбекю с лютиви чушлета, пикантните храни са лош избор за лятото, защото загряват тялото, а това е последното, което искаме.  Ако сте консумирали силно люта храна, знаете, че тя причинява изпотяване, вътрешно загряване и ви помага да се стоплите през зимата. Поднасяйки я на трапезата през лятото, рискувате да прегреете и да се почувствате зле.

Кои са ТОП храните за бързо влизане във форма за лятото?

Газирани напитки

Обожаваме запотените бутилки, пълни с разхлада, през лятото, нали? Макар да са традиционна напитка, безалкохолните са вредни за здравето и то особено през лятото. Газираните напитки като цяло са сладки и именно захарта в  тях ги нарежда сред храните, които диетолозите определят като вредни за здравето особено през горещите месеци.

Причината газираните напитки да са по-вредни през лятото се крие във факта, че сладките нотки в безалкохолното се дължат на захар, много захар, а тя дехидратира. Не е случайно, че наричат захарта „бяла отрова“. Ако все пак нищо от тази слава на захарта не ви притеснява и не сядате на масата без чаша разхлаждаща напитка с балончета, за да не избирате между стройна фигура и наслада от вкусната храна, обилно полята с безалкохолно, вземете хранителна добавка или медикамент, улесняващ храносмилането, подходящ и при газове в стомаха. Те ще намалят щетите от любовта ви към газираните напитки.

-          Мазни храни

Дали традицията на дедите ни да приготвят вкусотии от свинското през зимата е случайна? Едва ли. Макар да се предполага, че кървавицата се хапва през декември, защото тогава се коли домашната свиня, това едва ли е единствената причина да се насладим на тлъстото именно през студените месеци от годината. Мазните храни създават усещане за тежест в корема и ви накарат да се чувствате отпуснати в летните жеги.

Мазните меса увеличават и риска от сърдечно-съдови инциденти, тъй като повишават нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, а те са в основата на проблемите с функционирането на сърцето. И макар да е възможно това да се случи през цялата година, лятото се най-много случаите на сърдечни инциденти, което вероятно се дължи и на горещините.

Лекар: НЕ яжте тези храни през лятото

-          Пакетирани храни

Богати на сол, консерванти и оцветители, бедни на витамини и минерали, те не допринасят за здравето. Напротив. Консумацията на толкова много нездравословни мазнини, захари и консерванти може да причини възпаление и подуване на корема, а подутият стомах в сезона на банските е източник на притеснение и ниско самочувствие особено да дамите. 

-          Замразени зеленчуци

Консервираните храни и замразените зеленчуци се различават от изброените до тук по това, че не са вредни и не представляват риск за здравето, но е меко казано неадекватно да хапвате консервирани зеленчуци в сезона на пресните.Поднасянето на лятната трапеза на подходящите за сезона ястия и храни може да ви помогне да се разхладите, хидратирате и енергизирте, докато се наслаждавате на всичко, което сезонът може да предложи.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес