Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво можете да добавите към диетата си, за да се справите по-лесно със стреса?

07 август 2024, 17:00 часа

Храненето играе важна роля за това как тялото ни се справя със стреса. Като включите определени храни в диетата си, можете да помогнете за смекчаване на стреса и неговото въздействие върху тялото и ума. Ето как:

1. Омега-3 мастни киселини: Тези незаменими мазнини, които се съдържат в мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, са известни със своите противовъзпалителни свойства. Омега-3 могат да помогнат за регулиране на настроението и подобряване на цялостната мозъчна функция. Проучванията показват, че тези мазнини могат да намалят производството на хормони на стреса като кортизол и да насърчат чувството за благополучие.

2. Пълнозърнести храни: Пълнозърнестите храни, като овес, киноа и кафяв ориз, осигуряват стабилно освобождаване на глюкоза в кръвта, което помага за стабилизиране на енергийните нива и настроението. Те съдържат и витамини от група В, които са от решаващо значение за поддържане на здрава нервна система и могат да помогнат за подобряване на реакцията на организма ви към стреса.

Полезни храни, за да подмладите мозъка си

3. Плодове и зеленчуци: Те са богати на антиоксиданти и витамини, които са от съществено значение за намаляване на оксидативния стрес и възпалението в организма. Храните с високо съдържание на витамин С, като портокали, ягоди и чушки, могат да помогнат за понижаване на нивата на кортизол и за укрепване на имунната система, а зеленолистните зеленчуци като спанак и кейл са пълни с хранителни вещества, които подпомагат психичното здраве.

4. Ядки и семена: Бадемите, орехите, семената от чиа и лененото семе са отлични източници на магнезий - минерал, който помага за регулиране на реакцията на организма към стреса. Недостигът на магнезий може да засили чувството на тревожност и стрес, така че включването на тези храни в диетата ви може да помогне за поддържането на спокойно и балансирано настроение.

5. Билкови чайове: Билкови чайове като лайка, мента и корен от валериана имат успокояващо действие, което може да помогне за намаляване на тревожността и насърчаване на релаксацията. Доказано е, че по-специално лайката има лек седативен ефект, който може да подпомогне облекчаването на стреса и да подобри качеството на съня.

6. Постни протеини: Богатите на белтъчини храни като пилешко, пуешко, боб и тофу осигуряват аминокиселини, които са жизненоважни за функцията на невротрансмитерите. Тези невротрансмитери, включително серотонин и допамин, играят роля в регулирането на настроението и нивата на стрес.

10-те най-здравословни храни в света

7. Черен шоколад: Консумацията на черен шоколад в умерени количества може да бъде полезна за намаляване на стреса. Той съдържа флавоноиди, за които е доказано, че намаляват нивата на кортизол и подобряват настроението. Освен това черният шоколад стимулира отделянето на ендорфини - химичните вещества, които действат благоприятно на мозъка.

8. Хидратация: Хидратацията: Доброто хидратиране е от съществено значение за поддържане на цялостното здраве и справяне със стреса. Дехидратацията може да доведе до умора и раздразнителност, които могат да засилят стреса. Пиенето на достатъчно вода през деня помага за оптималното функциониране на организма и подпомага когнитивните функции.

Включването на тези облекчаващи стреса храни в диетата ви може да ви помогне да се справите по-добре със стреса и да подобрите цялостното си благосъстояние. Не забравяйте, че балансираният хранителен режим е само един от компонентите на цялостен план за управление на стреса, който трябва да включва и редовна физическа активност, достатъчно сън и ефективни стратегии за справяне със стреса.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес