Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е значението на думата камикадзе?

17 януари 2024, 11:26 часа

Какво е “камикадзе”?

Думата “камикадзе” е от японски произход, произлиза от думите kami (бог) и kaze (вятър). Означава буквално “божествен вятър”.

Легендата за камикадзе

Камикадзе идва от легендата за нашествието на монголския Кубилай хан, чийто флот е потопен от тайфун край бреговете на Япония. Това се случва през XIII в. по време на нашествието на монголците. Монголците създават огромна държава на територията на Евразия, подчиняват на властта си десетки народи, а Япония остава една от малкото страни в Стария свят, която остава независима.

През ноември 1274 г. Кубилай хан изпраща от бреговете на Корея към Япония флот с около 900 кораба, на борда на които има 40 000 войници. Корабите акостират край град Хаката на остров Кюшу и атакуват защитниците на японското крайбрежие. Защитата е малобройна, но нападателите правят стратегическа грешка - вместо да се придвижат към вътрешността на страната, вечерта те се завръщат по корабите си.

7 стари български думи, чието значение ще ви ШОКИРА

Същата нощ започва да духа силен тайфун, който разрушава много от корабите на нападателите и те се принуждават да се върнат към Корея. Японците се притесняват, че отстъпват на противника както по въоръжение, така и в тактиката на кавалерийския бой, затова засилват приготовленията си за следващото нападение.

През 1281 г. монголската армия отново пристига с армия от 140 000 души, транспортирани на борда на 4400 кораба. По това време Кубилай хан е спечелил победа над китайската династия Сун и поставя началото на нова династия владетели на Китай. Въпреки численото превъзходство монголците срещат упорита съпротива. От Южен Китай пристигат подкрепления, но точно когато се готви ново нападение, се разразява нов мощен тайфун, който помита цялата флота. 

И при двете победи японците са подпомогнати от бурните ветрове, наречени “шинпу” или “камикадзе”. Именно това затвърждава вярата на японците, че тяхната страна е божествена и всички малки и големи богове я защитават от врага.

През Втората Световна война

Терминът “камикадзе” става популярен през Втората световна война. Така наричат пилотите - самоубийци, които торпилират самолети и кораби на врага. Дори има конструирани самолети за камикадзе, които са с опростена конструкция и са пълни с експлозиви. За камикадзе се използват най-често млади мъже с малък летателен стаж и без семейства. Япония прибягва до пилоти камикадзе в акт на отчаяние, когато вече е видно, че губи войната. Известни са около 4000 пилоти камикадзе, които атакуват самолети и кораби.

Идеята за “самоубийство” донякъде се свързва с Кодекса на самураите, известен като “Бушидо” и японската философия - защита и вярност до смърт, да се предадеш на врага или да попаднеш в плен е истински позор. Затова пилотите камикадзе са толкова много на брой.

Топ 10 стари български думи, които знаят само хората над 50

Защо младите хора избират съдбата на камикадзе?

За хората от Запада е необяснимо какво може да накара толкова млади хора да поемат пътя към смъртта. В книгата си “Камикадез” на Рикихей и Тадаши (авторите също са служили в “специалния атакуващ отряд”, но са останали живи) споделят писма на летци-смъртници до своите близки. Ето част от тях:

* “Драги родители! Поздравете ме! Предостави ми се великолепна възможност да умра. Това е моят последен ден. Съдбата на нашата Родина зависи от решаващата битка на южните морета, където аз ще отида в небитието като паднало листенце от цвета на разцъфтяла вишна…”
* Стъпи татко! След като постъпи заповед за моето участие в операцията на “шимпу”, и искрено желая да изпълня своя дълг както може по-добре … Голяма чест е да получа възможност да отдам своя живот за защита на всичко това прекрасно и високо в нашия живот”.
*Не тъжи за мен, мамо. Голяма чест е да загинеш в бой. Аз съм благодарен да умра в сражение, определящо съдбата на нашата страна”.

“Бащата” на отрядите на летците-самоубийци адмирал Ониши осъществява “сеплуку”, известно още като “харакири”, т.е. ритуално самоубийство. Преди смъртта си пише прощално хайку - вид японска поетическа форма.

Преди самоубийствения полет на пилота му е давано японско знаме, пие саке, връзват му колан, изтъкан от 1000 жени - всяка от тях е зашивала по един конец, съчинява предсмъртно стихотворение, подобно на самурая преди самоубийството му.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес