Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е значението на думата дежавю?

28 октомври 2023, 11:33 часа

Случвало ли ви се е да имате натрапчивото и силно усещане, че ситуацията, в която сте попаднали, вече сте я преживяли, сънували, преминали сте през нея и преди, като дори може да знаете какво точно ще се случи, кой какво ще направи, каже или просто за миг да проблесне през съзнанието ви усещането за дежавю?  Значението на дежавю – дума с френски произход   –  е именно това –  преживяване, при което човек се чувства сигурен, че вече е виждал или преживявал някаква нова ситуация, точно нея, а не сходна такава.

Странни, объркани са чувствата и мислите на преживяващия дежавю – мигове на проблясъци, почти нереално усещане и въпросът какво се случва, кога съм преживял това, обладаващ напълно и превземащ съзнанието. В буквален превод дежавю означава буквално вече видяно, макар това да е по-скоро илюзия и да не сте преживели тази ситуация преди. Терминът дежавю свързваме с името на френския психолог Емил Боарак, който описва личния си опит и преживяване тип дежавю в своя статия, написана за академичния журнал Revue Philosophique.

Феноменът Deja vu - случвал ли ви се е?

На какво се дължи вашето дежавю?

Сигурни сме, че по-голямо любопитство у вас от значението на думата дежавю буди причината да преживявате такова. Учените обсъждат няколко хипоези, като все още не са се обединили около една:

  • Химичен дисбаланс на мозъка и погрешно попадане на настояща ситуация в частта от него, обработваща спомените, което създава погрешното усещане у преживяващия дежавю за нещо което е вече преживяно. Това е и официалната научна теория. Поне докато не се докаже друга причина за странното и запомнящо се преживяване, което някои свързват със свръхестественото, със сънища или със спомени от предишен живот.
  • По-бързото обработване на информацията с очите, отколкото със съзнанието, е друга хипотеза, която се опитва да обясни съществуването на дежавю.

Видове дежавю

Въпреки че значението на дежавю е едно и също и единствено, съществуват различни видове дежавю, основните сред които са:

  • Дежавю, при преживяването на което лицето има ясното усещане, че знае какво ще се случи и какво ще каже отсрещната страна.
  • Дежавю, при преживяването на което лицето се движи в напълно нов и непознат район, град или държава, които не е виждал преди нито лично, нито на снимки, клипове или по телевизията, но има усещането, че вече е бил тук и преди и разпознава мястото.
  • Дежавю, което определяме като „вече почувствано“ – това е странното и необяснимо усещане, че преживяването ни е познато, но не го обвързваме с конкретната ситуацията, в която се намираме.

Съществуват още около 17 вида дежавю, чието обяснение може да откриете в книгата „Психология на дежавю“ на Върнън Непе, излязла от печат през 1983 година и посветена именно на усещането и преживяването, наречени дежавю. По-късно той описва още видове, като с това общият брой достига 34. Всички те според Непе са свързани с мозъка и науката, а не със свръхестественото.

Счита, че тревожността, бързите обороти, на които живеем, разсеяността, приемът на определени медикаменти, както и различни неврологични заболявания или увреждания, са сред причините за дежавю. Колкото по-стресови са ситуациите, в които човек попада в ежедневието си, толкова по-вероятно е да преживее дежавю. Непе счита и че колкото по-често преживявате дежавю и отдавате голямо значение на това, търсейки причините да ви се случва, толкова повече нараства вероятността отново да преживеете дежавю.

Какво е дежавю и защо се случва?

Алън Браун дава друго обяснение на случващото се и на преживяването, наречено дежавю: „Мозъкът ни вечно търси връзки, в резултат на което понякога в съзнанието ни възникват „вериги“, които нямат отношение към действителността.“ Така нещо ново ни се струва до болка познато и преживяно.

Разочаровани ли сте, че причината за вашето дежавю може да е стрес, грека в функциите на мозъка или заболяване, а не спомен от минал живот, което ви дава спокойствие и така търсеното доказателство, че има нещо отвъд, както и надеждата, че починалите ви близки са някъде там и до вас в трудностите, щом това „отвъд“ съществува? Ние сме леко разочаровани. Но пък може Брун, Непе и другите учени да грешат и причината за дежавю да е именно свръхестествена, която хората на науката не приемат, ограничени в своя видим, подреден и подлежащ на изследване свят. Кой знае…

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес