Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е различното в мозъка на интелигентния човек?

25 юли 2024, 12:00 часа

Някои хора все още са сигурни: колкото по-умен е човек, толкова по-голям е мозъкът му. Според учените обаче, не размерът е важен за мисловните способности. А какво?

Средното тегло на човешкия мозък е около 1200–1400 g. Междувременно мозъкът на автора на известната теория на относителността и носител на Нобелова награда Алберт Айнщайн е бил само малко над „средната норма“ и тежал приблизително 1230 g.

Мъдър или интелигентен – каква е разликата

Според специалистите за нивото на интелигентност и работоспособност не е по-важен размерът на мозъка, а броят на връзките между невроните - основните клетки на мозъка. Колкото повече невронни връзки, толкова по-умен е човек, съответно.

В същото време учените са установили връзка между масата на определени части на мозъка и различни показатели на когнитивните способности.

Дясното полукълбо е отговорно за възприемането, обработката и формирането на неречева информация, пространствената ориентация, емоциите и предразположението към музика.

Лявото полукълбо е отговорно за езиковите способности, контролира речта, способностите за четене и писане, запаметяването, аналитичното мислене и математическите способности.

Те са милиарди

Човешкият мозък, според различни източници, съдържа от 85 до 95 милиарда неврони . Цифрите са впечатляващи. Въпреки това е доста трудно да се установи точният им брой дори при съвременните технологии. По-специално, за да установят броя на нервните клетки, учените използват т.нар. метод "мозъчна супа".

Мозъкът се разтваря на каша. След това чрез специално оцветяване се изолират клетъчните ядра, което позволява тяхното преброяване.

Каква е разликата между умен и интелигентен?

Как мъжкият мозък се различава от женския?

Много дълго време съществуваше стереотип, че мъжкият мозък работи по-добре и че сред мъжете има повече гении. Експертите не са съгласни с това. Просто мозъкът на мъжа и мозъка на жената работят по различен начин: те изграждат логически връзки по различен начин, реагират на стрес и анализират входящата информация.

Много проблеми се решават по-добре от жените заради техните естествени характеристики. Например, една жена може лесно да върши много неща едновременно, но за мъжете многозадачността е по-трудна. Освен това, представителят на силния пол е способен да прави само едно нещо за единица време: ако говори по телефона или чете книга, може дори да не чуе репликата, отправена към него.

Същата тази функция влияе върху начина, по който се решават проблемите. Така мъжът е фокусиран върху решаването на конкретен проблем, но при жените, когато възникне трудна ситуация, много едновременни процеси в мозъка могат да им попречат да се съсредоточат върху основното.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес