Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е истинското име на Ран Босилек?

19 октомври 2023, 15:02 часа
Реклама

Родна реч, омайна, сладка,
що звучи навред край мен,
реч на мама и на татка,
реч, що мълвя всеки ден.

Реклама

Всички помним това стихче, което научаваме още на прага на училищния двор. Всички сме израснали (или помагаме на децата да израснат) с приказните герои Косе Босе, Баба Цоцолана, Весел Патиланчо, Неродена мома, Клан-недоклан, Дядо и ряпа. Всички те са написани от любимия на малки и големи сладкодумен разказвач Ран Босилек. 

Знаете ли как е истинското му име?

Ран Босилек е роден под името Генчо Станчев Негенцов в Габрово през 1886 г. Баща му Станчо участва като опълченец в Освободителната война, но починал, когато Генчо е на 7 години.
Майката остава вдовица с 5 деца. Въпреки бедността, тя държи на образованието и всички получават висше образование. Единият брат на Генчо Никола Негенцов е физик и метеоролог, създател на метеорологията във военно-въздушните сили. Другият ми брат Христо е професор по педагогика.

Генчо завършва Априловската гимназия в Габрово и започва работа като учител в нея. Първото си детско стихотворение “На косичка” пише за сестричката на най-добрата си ученичка. Подписва го с името Ран Босилек и го изпраща за напечатване в списание “Светулка”.

Кои са едни от най-великите писатели на всички времена?

След това Генчо Негенцов завършва славянска философия и право в Софийския университет. Защитава докторат по право в Брюксел. Работи 8 години като адвокат и то успешно, но обичта към децата го кара да остави този занаят и да се посвети на приказки.

Участва в редактирането на списание “Светулка” и вестник “Врабче”. Редактор е в издателство “Хемус”, където излиза сп. Детска радост” - любимо на децата в България.
Има издадени над 200 книги, преразказва български, руски, японски, индийски, шведски, норвежки приказки, превежда или адаптира творби от световната литературна класика - на Братя Грим, Пушкин, Омир, Чехов, Марк Твен.

Я кажи ми, облаче ли бяло

Популярната песен “Я кажи ми, облаче ли бяло” също е написана от Ран Босилек. Тя е толкова известна, че повечето хора мислят, че е народно творчество. Разказват, че самият писател прави импровизирана анкета по улицата, спира хората и ги пита кой е авторът на тази песен. Всички твърдят, че е народно творчество. Това го радва, защото е признание за огромната му популярност. Ран Босилек пише това стихотворение през 1916 г., когато е студент по право в Брюксел и страда по родината. Стихотворението става стара градска песен и се превръща в химн на българите в емиграция.
Приказките му са толкова популярни, че много хора ги смятат за народни. 

Кои са най-известните писатели в света?

Постоянни срещи с малките читатели

Ран Босилек обича живия контакт с децата и постоянно обикаля училищата в страната за литературни четения, често заедно с Елисавета Багряна, която разказва “Ран Босилек много обичаше да говори пред публика, на децата. Когато бях с него, се чувствах спокойна - няма да има нужда да говоря. Само прочета 3-4 стихотворения и толкоз. А той си бе истински детски писател- когато чете или говори, се държи като актьор - гласът му се извисява, звучи патетично”.

Създател на художествено оформената детска книга

През 1932 г. книгата “Неродена мома” с преразказани приказки от Ран Босилек и илюстрации на Георги Атанасов на издателство “Хемус” печели престижната международна награда Шумейкър на Втората международна изложба на книгата в Брюксел.
От 1928 г. до смъртта си през 1958 г. Ран Босилек живее в София в къща на ул. “Цар Иван Асен Втори”. На фасадата на сградата е поставена паметна плоча. На мястото на родната му къща в Габрово е издигнат паметник в цял ръст.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес