Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим при гадене: 13 прости съвета, които трябва да помогнат

16 октомври 2024, 10:30 часа

Чувството на гадене е често срещан проблем, който обикновено отминава от само себе си. То може да бъде причинено буквално от всичко: храносмилателни проблеми, ниско кръвно налягане, прием на определени лекарства, стрес, бременност и др. Но понякога симптомът може да показва опасно състояние

Кога да се обадите на бърза помощ

Наберете 112, ако гаденето и повръщането се появят след травма на главата или са придружени от други предупредителни признаци, включително:

Още: Защо и кога се появява гадене сутринта?

- болка в гърдите;
- силна коремна болка или спазми;
- объркване и сънливост;
- температура над 38,3 °C;
- ректално кървене;
- намаляване на вниманието;
- затруднено дишане;
- учестено дишане или пулс;
- болка, която се излъчва към ръцете, гърба, врата или челюстта;
- наличие на кръв в повръщаното, приликата му с утайка от кафе или зеления му цвят.

Обадете се на лекарите и ако има признаци на дехидратация - прекомерна жажда, сухота в устата, рядко уриниране или липса на такова, тъмна урина, силна слабост, замаяност, потъмняване на очите при изправяне.

Детето ще има нужда от линейка, ако има главоболие или напрегнати мускули на врата, затруднено дишане, подуване около лицето или устата, замъглено зрение, объркване и сънливост.

Кога си струва да си уговорите среща с Вашия лекар заради гадене

Още: Естествено облекчение при гадене: Къде са 2-те ключови акупресурни точки

Дори животът ви да не е в опасност и да нямате нужда от линейка, в някои случаи на гадене все пак трябва да посетите лекар, и то бързо.

Запишете се за преглед, ако:

-    повръщането продължава повече от два дни при възрастни, 24 часа при деца под двегодишна възраст или 12 часа при кърмачета;
-    гаденето се появява редовно в продължение на месец или повече;
-    гаденето и повръщането са довели до загуба на тегло;
-    сте бременна и самостоятелното справяне с гаденето не дава резултат.
Трябва да заведете детето си на лекар, ако повръщането продължава повече от няколко часа и е придружено от диария, ако има признаци на обезводняване, ако температурата се повиши над 37,8 °С или ако не е имало уриниране в продължение на повече от 6 часа.

Как да се отървете от гаденето

Още: Рязко замайване и гадене - причини за възникването им

Посочените по-долу методи няма да премахнат причината за проблема. Но те могат да помогнат за облекчаване на състоянието.

1. Почивайте си повече

Активността, особено след хранене, може да предизвика повръщане. Ето защо, за да облекчите гаденето, трябва да опитате да си починете. По-добре е това да става в седнало или полуседнало положение, така че главата да е на около 40 см над нивото на краката. Невъзможно е да се лежи - в хоризонтално положение стомашният сок може да се издигне нагоре по хранопровода и да увеличи дискомфорта.

2. Поемете малко свеж въздух

Свежият въздух доста бързо ви избавя от гаденето. Затова можете да отворите прозореца или да излезете навън, ако имате възможност. Той ще помогне и ако наоколо има остри дразнещи миризми.

3. Пийте вода

Това е особено важно, ако не само ви се гади, но и повръщате. Пийте, за да избегнете обезводняване. Препоръчваното от лекарите количество е 8-10 чаши или 2-2,5 литра.

Ако поради гадене не можете да пиете, опитайте да смучете кубчета лед.

4. Приготвяне и охлаждане на билков чай

Чаят от мента или джинджифил, когато се пие на малки глътки, също може да предотврати повръщането. А тези напитки могат да се ползват дори от бременни жени. По-добре е, ако течността е хладка. Останалите жени също могат да пият чай от лайка.

5. Опитайте се да не пропускате хранене

Гладът може само да засили гаденето. Опитайте се да ядете не три пъти дневно, а шест до осем пъти, но на малки порции.

Следните храни са идеални:

- крекери;
- препечени филийки;
- печено пиле или риба;
- картофи;
- юфка;
- ориз;
- бистри супи;
- плодов сладолед;
- желе.

6. Яжте нещо с джинджифил в него

Джинджифилът често се препоръчва при гадене по време на токсикоза, морска болест и дори по време на химиотерапия. Някои проучвания потвърждават, че той е ефективно, евтино и безопасно средство за защита. Можете да опитате пресен корен, сушен, захаросан или дори бисквити с джинджифил.

7. Смучете близалка

Всякакви близалки и бонбони за смучене ще свършат работа. Те трябва да се смучат, а не да се дъвчат. Те не само помагат да се отървете от гаденето, но и отвличат вниманието от неприятните усещания.

8. Отвлечете вниманието си

Можете да слушате музика или да гледате филм, за да не мислите за гаденето. Но ако получите морска болест или ви се догади от завоите по време на път, по-добре не гледайте в телефона си или не четете книги - само ще повърнете по-бързо.

9. Правете дихателни упражнения

Вдишайте дълбоко през носа, задръжте въздуха и издишайте през устата. Правете всяка стъпка бавно, като броите до 3. Продължете няколко минути.

Тези упражнения ще ви помогнат да се концентрирате и да контролирате гаденето. А релаксацията вероятно ще спре наближаващия пристъп на повръщане.

10. Медитирайте

Медитацията може да ви помогне да се разсеете, да се отпуснете и да контролирате дишането си. Заемете удобно положение, затворете очи и започнете да дишате бавно. Опитайте се да се съсредоточите върху усещанията си: забележете как се издигат и спускат гърдите и стомахът ви, как въздухът преминава през дихателните ви пътища.

11. Опитайте със сода за хляб

Разтвор на сода за хляб може да помогне за намаляване на киселинността в стомаха. За да го приготвите, сложете ½ лъжица сода за хляб в 120 мл вода.

Този метод е най-добре да се използва след консултация с лекар. Разтворът не трябва да се пие повече от две седмици. Факт е, че содата увеличава количеството на натрий в организма и това може да се отрази негативно на здравето ви, особено ако приемате някакви лекарства или спазвате диета с ниско съдържание на сол.

12. Експериментирайте с етерични масла

Смята се, че етеричното масло от мента и пиперлива мента намалява гаденето. Данните за това обаче са ограничени. Досега проучванията са показали ефикасност само при определени групи хора. Това са:

- Пациенти с онкологични заболявания, подложени на химиотерапия;
- хора, подложени на операция;
- жени след цезарово сечение.

Авторите на едно проучване са установили също, че етеричното масло от лимон помага за облекчаване на гаденето при някои бременни жени: 26% от изследваните лица съобщават, че този метод им е помогнал.

Преди да опитате този метод, помислете внимателно. Той е подходящ само за тези, които не повръщат остри миризми.

13. Използване на лекарства, отпускани без рецепта

Тук са изброени средства, които могат да помогнат при гадене:

Дъвчащи или течни антиацидни средства, бисмут субсалицилат, разтвори на глюкоза, фруктоза и фосфорна киселина. Те покриват стомашната лигавица и неутрализират стомашната киселина.
Дименхидринат и меклизинов хидрохлорид. Тези вещества блокират мозъчните рецептори, които предизвикват повръщане.

Какво е най-добре да се избягва, за да не се влоши гаденето

Някои вкусове, миризми или действия само влошават гаденето, така че най-добре е да се опитате да:

- да избягвате контакт с твърде остри миризми;
- да избягвате консумацията на силно миришещи, горещи, мазни или пържени храни;
- не бързайте да се храните;
- не яжте много храна наведнъж, по-добре е да разделите храната на повече хранения;
- не пийте много течности по време на хранене, по-добре е да пиете между храненията;
- не мийте зъбите си веднага след хранене;
- не лягайте веднага след хранене;
- не стягайте талията си със стегнат колан или дрехи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес