Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да не правим при размразяване на хладилник?

09 август 2024, 09:44 часа

Хладилникът е сред онези уреди, които са крайно необходими на съвременното домакинство особено в разгара на лятото. Той е незаменим – ако можем да изперем дрехите на ръка или да измием сами съдовете в случай, че уредите, които извършват това вместо нас, се повредят, то охлаждането и съхраняването на храната без хладилник е невъзможно.

Това налага правилна експлоатация и полагане на грижи за този представител на бялата техника в кухнята ни, за да ни служи безотказно възможно най-дълго, като се имат предвид високата цена на уреда, трудното пренасяне, породено от теглото му, и времеемкия монтаж. Част от грижата за уреда е свързана с неговото размразяване. Какво налага да извършим размразяване на хладилник и какво да не правим, за да не повредим уреда или да не повлияем отрицателно на работата му?

Кои храни никога не трябва да се държат в хладилник?

Какво налага да извършим размразяване на хладилник?

Размразяването е част от грижата за оптималната и безпроблемна работа на хладилника и фризера. Ако уредът ви е по-стар модел и не е снабден със съвременна система от типа No Frost, ще се наложи да размразявате ръчно, което ще рече, че е необходимо да извадите храната, да изключите хладилника, да почистите водата, която ще се образува при разтопяването на леда, както и остатъците от него. Именно липсата на подобна система, която да пази от заледяване, води до необходимостта да размразявате фризера или хладилника.

Какво да не правим при размразяване на хладилник?

Отговорът на този на пръв поглед лесен въпрос е сложен, тъй като зависи от това какъв точно е хладилникът. Ако е без система против заледяване, сред отговорите ще откриете да не оставяте храната в уреда, когато го изключите, за да се размразява. Това създава риск не само да се овлажни, но и да се развали, пораждайки куп рискове за здравето. Тези по-стари модели натрупват скреж и лед по намотките на фризера, което намалява ефективността, поради което не бива да се забравя да се размразяват хладилникът и фризерът поне 2 пъти в годината.

Ако хладилникът е със система против заледяване, то изключването му за размразяване на фризера не е нужно да се прави. При този тип съвременни уреди периодично компресорът се изключва сам и се включва отоплителна система, която незабавно превръща сланата във вода. Тя се извежда от фризера със специален маркуч в отделен съд, откъдето се изпарява. Именно тази изградена система позволява да не се изисква изключване на фризера за размразяване. При тези най-съвременни модели ще е нужно да изключите фризера само ако искате да го почистите изцяло.

Правилна употреба на хладилника: Най-подходящата температура, която да поддържате

При моделите с капково размразяване ще ви се наложи да размразявате фризера. При тях той не се самопочиства и отговорът на въпроса какво да не правим при размразяване на хладилник, е да не забравим да размразим фризера при този модел.

При всички модели, когато говорим какво да не правим при размразяване на хладилник, верният отговор е да не пропускаме точния момент за размразяване. Ако забележите, че по стените на фризера се натрупва скреж, уредът охлажда по-малко и не е толкова ефективен, ако се чуват странни шумове от уреда, това са ясни индикации, че е настъпил моментът за размразяване на фризера.

По-честото размразяване е безсмислено, излишен труд и загуба на време, а пропускането на индикациите, че е настъпил моментът за размразяване води до намалена ефективност на уреда, повишена консумация на електро енергия  и поражда рискове за самия уред. Планирането на своевременни размразявания в правилния момент помага за поддържане на хладилника в оптимално състояние и осигуряване на дългия живот на уреда без необходимост от ремонт.

Важни правила при размразяване на хладилник

При размразяване на хладилник е важно да се спазват и следните правила:

-          При разразяване уредът трябва да е изключен. Поддържането му включен само ще изразходва енергия и ще забави процеса на размразяване.

-          Поставете на дъното на фризера хавлиена кърпа, за да обира влагата/водата, които неминуемо ще се образуват при топенето на леда в уреда. Ако имате подходяща по размер тавичка, тя може да се окаже по-добрият вариант от хавлиената кърпа.

-          Подсушете напълно уреда, преди да го включите отново. Не пропускайте да почистите и изсушите и уплътненията на вратата на вашия уред.

-          Ако се налага да изтържете леда, използвайте шпатула от пластмаса, а не остри предмети като нож, за да не повредите необратимо уреда.

-          Оставете вратата на уреда отворена по време на размразяване и ако използвате отоплителни уреди за по-бързо размразяване, внимавайте с водата около вас, която поражда риск от опасен токов удар.

-          Ако имате въпроси, чиито отговори не откривате тук, погледнете ръководството за употреба на вашия хладилник или попитайте производителя/търговеца.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес