Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви стоматологични проблеми се предават по генетичен път?

03 август 2024, 08:11 часа

Природата "копира" от родителите и предава на децата не само цвета на косата и очите, но дори бенките, формата на ноктите и способността да седят на шпагат. А какво да говорим за състоянието на зъбите - то до голяма степен зависи от наследствеността.

За лекарите и учените все още е загадка, на какъв принцип се формира индивидуалният набор от физиологични особености на детето, но рискът от болно бебе е във всяка двойка. Ето защо е толкова важно да се извършва генна диагностика още преди зачеването.

Сериозните диагнози, свързани с нарушения на наследствената информация, изискват медицинска помощ. Но има много безобидни заболявания, които също се предават по наследство. В тази статия ще поговорим за стоматологичните такива.

Правилна грижа за зъбите във всяка възраст

Повече за тях ни разказа имплантологът Андрей Шмойлов.

Какви стоматологични проблеми се предават по генетичен път?

Генетиката оказва голямо влияние върху здравето на зъбите. Всичко обаче зависи от начина, по който третираме суровите данни. Например, човек с добра наследственост може да води такъв начин на живот, че в крайна сметка да загуби всичките си зъби. В същото време притежателят на лоша наследственост може да избегне проблемите, ако редовно посещава зъболекар, прави професионална орална хигиена и полага правилни грижи за зъбите у дома.

И така, ето кои са особеностите, които се предават от родителите на децата.

1. Неправилна захапка

Хората с правилна захапка отбелязват, че техните роднини никога не са имали такива проблеми, в същото време собствениците на неправилна захапка си спомнят, че в техните семейства никой не е можел да се похвали с перфектна усмивка.

Как да проверим дали зъбите ни са здрави?

2. Задържане на зъбите

Това е особеност, при която някои зъби не израстват, а остават в костта в неправилна позиция. Съществуват задържани кучешки зъби, които са извън зъбната редица, и мъдреци, които са скрити в костта.

3. Състояние на емайла и костта

Някои хора имат плътен и силен емайл, здрава костна и алвеоларна тъкан, така че зъбите да седят здраво във венеца и кариесът да ги избягва. Други имат проблеми с това и поради това имат висок риск от заболяване на емайла и околните тъкани.

Всички те могат да бъдат проследени и лекувани, ако посещавате зъболекарския кабинет няколко пъти годишно. Това е от полза както за децата, така и за техните родители.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес