Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви противопоказания има чаят от дафинов лист?

23 август 2024, 14:35 часа

Макар да е популярен като подправка за ястия, дафиновият лист се консумира и под формата на чай с противовъзпалителни, диуретични, антиоксидантни, храносмилателни и антиревматични свойства. Именно тези ценни качества на дафиновия лист го правят подходящ за приготвяне на чай – лековитата напитка, известна в нетрадиционната и народната медицина на родината си Китай от древни времена – още преди новата ера.

Днес е известно, че лечебните свойства на дафиновия лист могат да подпомогнат лечението на храносмилателни проблеми, инфекции, стрес или тревожност, при задържане на течности, възпалителни процеси в тялото и особено  възпаление на ставите.

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Ползи от дафиновия лист

Богат на витамини С, К и А, както и на минералите магнезий, желязо, калций, дафиновият лист има значителни ползи за здравето, основните  сред които са:

  • Дафиновият лист, консумиран като подправка, както и чаят от дафинов лист, помагат за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни. Подобрява инсулиновата чувствителност, което го прави идеално средство за профилактика и контрол на диабета.
  • Противовъзпалителните свойства на дафиновия лист го правят подходящ при възпалителни процеси в тялото, ревматизъм, сърдечно-съдови заболявания, както и за профилактика и повлияване на някои ракови заболявания.
  • Респираторните заболявания, кашлица, белодробни проблеми и астма също са благоприятно повлияни от приема на чай от дафинов лист.
  • Чаят от дафинов лист е полезен за оралното здраве – грижи се за здравето на венците, свежия дъх и има изразени антимикробни свойства.
  • Дафиновият лист повлиява редица кожни проблеми като псориазис, екзема, акне и др.
  • Последните изследвания сочат дафиновия лист като подходящо средство срещу гъбични заболявания.
  • Кафеената киселина в дафиновия лист помага за  сърдечно-съдовото здраве чрез укрепване на капилярните стени на сърцето и понижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта.
  • Благодарение на благотворното си въздействие върху косата, той е и естествено средство за грижа за красотата на дамите.

Чай от дафинов лист - как влие на холестерола и захарта

Означават ли всички тези ползи за здравето, че можем да го консумираме с литри на мястото на водата и да си осигурим безупречно здраве? С чая не следва да се прекалява, нито с този от дафиновия лист, нито с друг, въпреки че ползите от консумацията му са доказани и значителни. Дозата прави отровата и различава нея от лекарството.

В разумни количества приемът на чай от дафинови листа се грижи за здравето и го подобрява, докато прекомерната употреба може да доведе до проява на противопоказания. Кои са известните противопоказания на чая от дафинов лист и какво да имате предвид при приема на чая?

Противопоказания на чая от дафинов лист

С приема на чай от дафинов лист не трябва да прекалявате особено ако работите с машини или шофирате. Причината за това е, че предизвиква сънливост, приет в значителни количества, поради способността му да забавя нервната система, а това може да породи сериозна опасност за живота и здравето. Други неприятни симптоми, които прекомерната консумация на чая от дафинов лист причинява, са:

  • Стомашно-чревни проблеми като диария или подуване на корема,
  • главоболие и общо неразположение,
  • рязък или траен спад в нивата на кръвната захар – хипогликемия особено при пациентите с диабет.

Ако приемате чай от дафинов лист в значителни количества и за лечебни цели, важно е се консултирате с лекар, който да прецени дозите, честотата на приема, за да има само полза от чая от дафинови листа, но да не се проявят противопоказанията му. Големите количества чай от дафинов лист строго не се препоръчват на деца, кърмещи и бременни жени, пациентите с диабет, пациенти, на които им предстои операция. При планиране на хирургически интервенции трябва да се преустанови консумацията на чай от дафинов лист поне две седмици преди интервенцията, тъй като я прави рискова със свойствата си да забавя нервната система.

Консумирайте разумно и с мярка, за да се възползвате от ползите от чая от дафинов лист, без да се тревожите за странични ефекти. Ако страдате от хронично заболяване, обсъдете приема с лекаря си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес