Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви народни средства помагат да се отървете от мушици?

29 май 2024, 19:22 часа

През лятото, с появата на топлина, досадна бригада от малки мушици неизменно долита, създавайки дискомфорт и дразнене във вашето уютно гнездо. Въпреки това, преди да прибягвате до химикали, разгледайте изпитаните от времето народни методи, които ще ви помогнат да се отървете от нежеланите гости без вреда за вашето здраве.

Реклама

Какво работи най-добре срещу мушиците?

1. Капан на основата на вино или плодове

Един от най-неочакваните, но в същото време ефективни начини да се отървете от мушици е примамка на базата на сладко вино. Просто вземете пластмасова чаша, налейте малко полусладко вино в нея и я увийте в хранително фолио. С помощта на тънка игла направете няколко дупки във фолиото и оставете чашата в кухнята за една нощ. На сутринта ще видите мушици да плуват във виното, неспособни да устоят на сладкото изкушение. Примамката трябва да се изхвърли навън в контейнер, като се избягват неприятни миризми в къщата.

Ако предпочитате да не използвате вино, можете да го замените с компот, сок или парче сладък плод.

Как да се справим с малките вредни мушици по доматите

2. Билки и етерични масла

За тези, които предпочитат естествени алтернативи, използването на билки и етерични масла е чудесно решение. Пелинът, лесно достъпен на открито през лятото, може да бъде ефективно средство срещу мушици. Просто го разпръснете из апартамента. Ако няма пелин, можете да си купите камфорово масло, да го загреете малко, да го изсипете в съд и да го оставите да изстине на закрито. Можете също да използвате ароматна лампа, за да загреете етеричното масло и да разпръснете аромата във въздуха.

3. Билкови тинктури

Друго ефективно средство срещу мушици е билковата тинктура. Смесете босилек, розмарин, лимонова мащерка, карамфил или мента (по 6 супени лъжици) в чаша вряла вода и оставете билките да се накисват. След това прецедете тинктурата през тензух, добавете супена лъжица водка или алкохол, изсипете в спрей и напръскайте стаята.

Това естествено средство може да се използва постоянно, не причинява дискомфорт на хората, но отлично отблъсква малки насекоми.

Край на досадните мушици по цветята, с тези 4 лесни метода

Профилактика срещу мушици в кухнята

Най-доброто средство срещу мушици, в допълнение към горното, е да поддържате апартамента чист. Редовно изхвърляйте боклука, мийте купите за котки и кучета, периодично разравяйте почвата около стайните растения и не ги поливайте твърде много. Също така се опитайте да съхранявате сладкиши, отворени напитки и пресни плодове в хладилника и редовно проветрявайте стаята.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес