Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви козметични процедури не трябва да се правят през лятото?

01 август 2024, 11:44 часа

През топлия сезон трябва да откажете или да подходите към някои манипулации с повишено внимание. Ето основните видове козметични процедури, които трябва да избягвате. 

Дълбоки пилинги 

Химическият, механичният и ензимният пилинг могат да бъдат много вредни за кожата през лятото. Те нарушават защитната бариера, повишават чувствителността към слънцето, причиняват зачервяване и раздразнение на кожата и увеличават риска от посттравматична хиперпигментация. По-добре е да отложите дълбоките ексфолиращи процедури за хладния сезон. Ако все пак решите да направите пилинг, тогава след него не трябва да сте на активно слънце. 

 

Различни видове избелване 

Избелването е професионална процедура, насочена към изсветляване и изравняване на тена. Ефектът за подобряване на цвета се постига чрез използването на киселини и други компоненти. 

Фототерапията, използваща импулсна светлина, често се извършва със същата цел. Професионалното избелване дава значителни и трайни резултати и има цялостен ефект върху пигментацията. Манипулацията е противопоказана при кожа, склонна към пигментация. Ако желаете, можете да извършите процедурата през лятото, но първо трябва да се консултирате с козметик. 

Това са женски козметични процедури, които вече не са на мода

Отстраняване на кожни тумори

По-добре е да отложите процедурите за премахване на бенки и папиломи до есента. След такова излагане може да се появи хиперпигментация и раните ще заздравеят по-лошо. 

Горещи обвивки 

Това лечение силно загрява тъканите, така че при високи температури на въздуха е малко вероятно да е от полза за тялото. Основните причини термалните процедури да не са подходящи за летния сезон: 

Възможно е прегряване на тялото, тъй като летните горещини създават сериозна тежест за тялото. Допълнително излагане на горещи формули може да причини дискомфорт. 

Повишава се кръвообращението. Горещите обвивки увеличават притока на кръв към кожата, което може да доведе до подуване, зачервяване и обостряне на съдови реакции. 

7 популярни козметични процедури, които специалистите НЕ препоръчват

Рискът от дехидратация нараства. При силно загряване на тялото и повишено изпотяване се увеличава загубата на влага в тялото. Това може да причини неразположение. 

Появява се дразнене на кожата. Продължителният контакт с горещи компоненти може да нарани тъканите и да причини възпаление и лющене. 

Вместо горещи процедури, дайте предпочитание на студени или умерено топли обвивки. Те ще помогнат за облекчаване на подуване и подобряване на микроциркулацията без риск от прегряване. 

Лазерни лечения

Експертите не съветват извършването на лазерни процедури, които увреждат тъканите. През лятото кожата е по-чувствителна към подобни манипулации и рискът от поява на пигментни петна е голям. Освен това, лазерната епилация може да предизвика дразнене и възпаление на кожата след слънчеви бани. 

Вместо агресивни процедури, по-добре е да се съсредоточите върху овлажняването, слънцезащитата, почистването и подхранването на кожата. Също така е полезно да се извърши биоревитализация или да се вземе курс на повърхностен пилинг. При смяна на сезона винаги се консултирайте с козметик, за да изберете безопасни методи за грижа за лицето и тялото си

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес