Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви хормони пречат на отслабването: Как да отслабнете, ако нищо не помага

13 септември 2024, 17:00 часа

Много хора искат да отслабнат и полагат неимоверни усилия за тази цел - подлагат се на диета, ходят на фитнес, ограничават се във вкусните неща. Резултатите обаче невинаги са видими - в някои случаи упражненията и промените в хранителния режим не дават резултат или действат по-неефективно от желаното.

„В ситуациите, когато отслабването не дава резултат, трябва да си дадете сметка дали човек наистина е честен със себе си. Той може да е сигурен, че ограничава приема на калории, но в действителност да консумира повече, отколкото му е необходимо. Следенето на храненето помага да се води специален дневник, в който е необходимо да се записва всичко, което човек изяжда през деня.

Понякога воденето на такъв дневник позволява да се направят неочаквани открития за количеството на консумираните през деня калории - техният излишък може да е причината да не можете да отслабнете“, обяснява Олга Малиновская, ръководител на медицинския отдел на лабораторната мрежа.

Още: Ако качвате килограми без причина, проверете тези хормони

В случай че всичко е наред с приема на калории и физическата активност, но теглото все още е налице, можете да помислите за концентрацията на хормоните в организма. В някои случаи отклонението им от нормата допринася за увеличаване на теглото и ви пречи да се отървете от излишните килограми.

Един много често срещан проблем е неправилното функциониране на щитовидната жлеза. При хипотиреоидизъм, намаляване на функцията на този орган, освен наднорменото тегло има и други симптоми, които ни позволяват да подозираме проблем - умора, апатия, депресивно настроение.

Влияние върху теглото могат да окажат и колебанията на половите хормони - естроген, тестостерон, фоликустимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH).

„Друга причина е повишаването на концентрацията на хормоните на надбъбречните жлези, като кортизол, известен като хормон на стреса. Производството му се увеличава, ако човек е хронично стресиран. Под въздействието на кортизола процесът на превръщане на въглехидратите в мазнини става по-интензивен, а самите мазнини се отлагат в тялото, като стават причина за излишните килограми“, добавя Олга Малиновская.

Още: Увеличаване на теглото: ето кога затлъстяването е свързано с хормоните

Предприемането на стъпки за коригиране на хормоналния фон може да стане само след установяване на причините, предизвикали отклонения в концентрацията на хормоните. За целта трябва да се обърнете към специалист, който след разговор с пациента ще назначи изследвания и анализи. Сред тях ще бъдат и анализи за оценка на хормоналния статус. Например „Хормонален комплекс за жени“, който включва много показатели, включително и такива, чието нарушаване на производството може да бъде свързано с наднорменото тегло.

След като установи причината, лекарят ще може да предпише терапия, подходяща за конкретното заболяване. Като правило се препоръчва комплексен подход, включващ не само медикаменти, но и промени в начина на живот, като например корекции в диетата и повишена физическа активност.

Важно е да се помни, че всякакви екстремни диети са опасни - те могат да провокират хранителни разстройства и в краткосрочен план да доведат до увеличаване на теглото, а не до намаляване на теглото. Доказано е, че повечето хора са склонни да преяждат в условията на ограничения, вместо да задържат новото си тегло.

„Хормонът на любовта“ е ключът към затлъстяването и следродилната депресия

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес