Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки се допускат при размразяване на риба?

11 август 2024, 07:44 часа

Прясната риба има редица вкусови предимства пред замразената, а лятото е сезонът, през който я хапваме направо с пръсти, заровили краката си в горещия пясък. Ако обаче сте фен на въдицата и слуката през отпуската ви е изненадала приятно, със сигурност бихте искали да замразите рибата, която не съумявате да изконсумирате прясна, и да се насладите на спомена за лятото през мразовитите месеци край камината.

Съхраняването на риба е предизвикателство и заради миризмата, която пропива в хладилника и фризера, както и в останалите продукти в тях, но не по-малко предизвикателство е правилното размразяване на риба. Някои от грешките, които най-често се допускат, водят до влошаване на качеството на продукта и обезсмисляне на целия труд по улавянето и съхраняването на рибата, а други водят до сериозен риск за здравето.

Тайните на замразената риба - за какво да внимаваме

Следвайки правилните съвети ще съумеете да размразите рибата така, че вкусът ѝ ще е превъзходен, сякаш току-що сте я уловили, правейки дупка в леда в мразовитата зима. За правилно размразяване на риба е важно да знаете най-често допусканите грешки, за да ги избягвате. Почерпете от чуждия опит, за да почерпите през студените дни с лятна рибка, съвършено приготвена.

Най-често допусканите грешки при размразяване на риба

Вакуумно запечатана замразена риба е най-добрият избор, тъй като вакуумирането запазва нейните качество и свежест, а каква е най-добрата замразена риба? Правилно размразената разбира се. Важно е да се съблюдават както правилата за замразяване, така и тези за размразяване на рибата, а сред най-често допусканите грешки са:

-          Размразяване на риба във вакуумно затворен пластмасов съд

Подобно размразяване се извършва най-често при риба, закупена  в подобна опаковка. Подобно размразяване крие сериозен риск за здравето. Основният риск е ботулизмът – рядко, но доста сериозно състояние, което представлява риск за живота, тъй като причинява и парализа, и което състояние е резултат от токсин.

Фактът, че се развива именно във вакуумирана опаковка не е случаен – вирее само там, където липсва кислород и вакуумираната кутия е именно такова място. Когато е във фризера, риск няма, но като извадите кутията от там и я оставите да се размразява затворена на висока температура, рискът от ботулизъм става повече от реален. Тази грешка лесно може да бъде избегната – просто извадете рибата, за да се размразява извън вакуумираната кутия.

Използвайте стъклен съд за размразяването или просто обикновена чиния. Ако се чудите какво да правите в случай, че не съумявате да извадите рибата замръзнала, то има решение и на този проблем – пробиване на дупки върху кутията, за да не е вече вакуумирана. След това въпросното разразяване на риба трябва да се извърши не на стайна температура, а в хладилника. Оставете я цяла нощ, като настоите хладилника да не охлажда така силно, както обикновено. В повечето случаи на сутринта рибата ще се е размразила.

Как да избираме риба?

Размразяване в топла вода

Никога не използвайте топла или гореща вода за размразяване на риба. Високите температури могат да доведат до образуване на бактерии в рибата. Ако се използва вода за размразяване на риба, тя трябва да е студена и да се подменя няколко пъти през час. Самата риба следва да е защитена от водата – поставете я в плик с цип и тогава в съда със студена вода.

-          Използване на неправилната настройка на микровълновата фурна

Много домакини използват микровълновата фурна и за размразяване на риба. Внимавайте обаче да изберете правилната настройка на уреда – тази за размразяване, а не тази за затопляне, за да размразите безопасно рибата.

-          Дълъг престои на рибата между размразяването и приготвянето ѝ

Дори да сте много заети и задачите да ви притискат, не отлагайте приготвянето на рибата, щом сте я размразили, за да е безопасна за здравето. Риск представлява съхраняването на рибата след размразяването ѝ повече ден-два. При това съхраняването трябва да е не на стайна температура, а в хладилника. В идеалния вариант ще бъде приготвена рибата в рамките на няколко часа, след като е размразена.

-          Пропускане да се провери годна ли е рибата за консумация

Не е нужно да сте експерт, за да познаете, че рибата не е годна. Ще го усетите и без да искате, но все пак вижте за какво да следите: кисела миризма, сивкав цвят и слузест вид са ясни признаци за развалена риба, която трябва да изхвърлите, а не да приготвяте и консумирате.

Тези допускани грешки не само влошават вкусовите качества на рибата, но и създават риск за здравето, така че бъдете внимателни.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес