Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки се допускат при източване на бойлер?

06 август 2024, 10:00 часа

Бойлерът е функционален и практичен домашен уред. Повечето хора обаче използват това устройство неправилно, което води до аварии, а нерядко и до такива повреди, след които трябва да се купи нов бойлер. Но, разбира се, ако се използва според правилата и инструкциите, няма да ви се налага да търсите резервни части, нито да викате на помощ техник-специалист.

Списък на основните грешки при използване на бойлера:

- липса на термозащита;

- незаземен нагревател;

- не се следи налягането в резервоара (котела, водосъдържателя);

- включване при празен резервоар;

- липса на възвратен клапан;

- твърда вода;

- бактерии в резервоара;

- не се подменя магнитният анод.

Възможно ли е да гръмне изключен бойлер?

Липса на термозащита

Практиката показва, че най-често се поврежда нагревателният елемент. И опасността не е просто повреда, а подаване на високо напрежение към нагревателя. Ако докоснете струята вода, идваща от него, може да получите токов удар при липса на термозащита – независимо дали тя не е предвидена в самата конструкция или просто не е инсталирана допълнително а в мрежата. Така че, без значение каква е цената на нагревателния елемент, той трябва да бъде сменен и бойлерът да работи с термозащита.

Незаземен нагревател

Наличието на заземяване ще ви позволи да изключите оборудването, ако корпусът се повреди. А случай, че то не е предвидено, съществува риск от токов удар поради изтичане на напрежение, дори при наличие на термозащита. Можете да проверите заземяването, като погледнете розетката - отдолу и отгоре трябва да има метални контакти.

Липса на контрол за налягането

Точно както трябва редовно да проверявате термостата на бойлера, трябва да следите и налягането. Ако е прекомерно, корпусът на бойлера губи своята херметичност и неизбежно се разкъсва (разговорно казано, „гърми“). Важно е да инсталирате редуктор, когато налягането в общата мрежа е превишено, за да предотвратите повреда от воден удар.

Работа на бойлера при празен резервоар

Бойлерът може да се включи само, когато е пълен. Ако резервоарът е празен, нагревателният елемент ще изгори. Понякога устройството бива включено „на сухо“ след дълъг период на престой и неизползване. В края на краищата бойлерът не трябва да се държи постоянно пълен - и много хора забравят да го налеят пак преди включването.

Колко ток харчи един бойлер на месец?

Липса на възвратен клапан

За правилна работа нагревателят трябва да има предпазен клапан. Той не само освобождава излишното налягане. Но също така блокира работата в случай на аварийно спиране на водоснабдяването, тъй като в такава ситуация водата от резервоара се оттича гравитачно. Въобще, ако бойлерът не е оборудван с възвратен клапан, такъв задължително трябва да бъде монтиран на входа.

Твърда вода

Твърдата вода е един от основните фактори за повреда на нагревателния елемент на бойлера. Тя натрупва котлен камък в резервоара, разваля уплътненията на нагревателните елементи, намалява температурата, но в същото време причинява прекалено висока температура на самия нагревателен елемент.

Бактерии в резервоара

Бактериите може да попаднат в нагревателя заедно с мръсна вода. При това, патогенната флора „обича“ топла и влажна среда и се размножава бързо. Затова преди „консервиране“ за по-дълъг период от време източете резервоара с по-силен напор на водата и при температура над 70°C.

Липса на магнезиев анод

Дори използването на мека вода не предпазва от образуване на котлен камък в бойлера. Обаче, ако купите магнезиев анод за нагревателя и го смените своевременно, резервоарът не само ще бъде защитен от солни отлагания, но и от корозия. Това е лесно да направите със собствените си ръце у дома и без специалист.

Редовната и внимателна поддръжка на бойлера гарантира безпроблемна работа на това деликатно и необходимо устройство в продължение на десетилетия. А резервните части за в случай на повреда са няколко пъти по-евтини от нов бойлер.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес