Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между мултикукър и еър фрайър?

01 април 2024, 19:11 часа

Днешните технологии не толкова отдавна ни изненадаха с двама нови помощници в кухнята: мултикукър и еър фрайър. По какво тези устройства си приличат и различават? Трябва ли да купуваме и двете машинки или може да изберем само едната – а да получим всичките им функции наведнъж? За много хора е лесно да се объркат, когато изучават характеристиките на тези уреди. Ами, тогава нека се опитаме да разберем какво представляват тези устройства за готвене.

На първо място, трябва да се каже, че говорим за електрически уреди, които са предназначени да облекчават живота на съвременните домакини, като приготвят не само вкусна, но и здравословна храна.

Първоначално е важно да разберете от кои техни функции наистина имате нужда и без кои можете да се справите. Как се различава мултикукърът от този своеобразен въздушен фритюрник – еър фрайъра? Необходимо е да се подчертаят редица основни характеристики, които ги отличават един от друг.

8 специални съвета за използване на мултикукър

Разликите

Основната отличителна черта

Мултикукърът е вид „умна“ тенджера, в която храната най-удобно се вари, пече и задушава. Докато главната цел на еър фрайъра е да опушва и пече - тези му функции напомнят действията на обикновена фурна.

Местоположение на нагревателния елемент

В еър фрайъра този елемент е на капака, а горещият въздух се движи в своеобразна „колба“ с вентилатор.

Нагревателният елемент в мултикукъра е разположен в долната част на уреда и в нето храната никога не загаря. Еър фрайърът не може да се похвали с такова свойство.

Почистване

Приятна разлика е тази, че мутикукърът се почиства много по-лесно. Еър фрайърът трудно се чисти. Имайте предвид, че е по-добре да изберете модел с функция за самопочистване.

Тегло

Еър фрайърът е тежък уред. Теглото на мултикукърите обикновено е значително по-малко.

Еър фрайър - плюсове и минуси

Плюсове

Уредът се справя добре със следните задачи - задушаване на зеленчуци и плодове, печене без мазнина, печене, грил, барбекю, готвене без вода. Той е идеален за приготвяне на пица, месо, зеленчуци и пържени картофи. Можете също така да го използвате за стерилизиране на буркани, бързо затопляне и сушене на плодове. Това е най-добрият вариант за лятна вила.

Храни, които не е добре да готвите в мултикукър

Минуси

Печенето в еър фрайър често се оказва по-лошо, отколкото в мултикукъра.

Еър фрайърите са доста скъпи. Те изпълняват по-малко функции и не може да се нарекат универсални кухненски устройства.

Плюсове и минуси на мултикукъра

Плюсове

Мултикукърът е удобен за готвене на пара, задушаване, варене, претопляне и печене. Една от най-полезните му функции е приготвянето на кисело мляко - такава програма често присъства в скъпите модели. Овесена каша, месо, супи, сладкиши, хляб и много други кулинарни шедьоври са лесни за създаване с помощта на мултикукър.

Той е по-функционален от еър фрайъра.

Минуси

Готвенето на храната отнема доста време.

Върху сготвените ястия няма да видите хрупкава златисто-кафява коричка, както при ястията в еър фрайъра.

Основните предимства на мултикукърите пред еър фрайърите са следните:

- цената е значително по-ниска;

- храната е по-здравословна;

- по-подходящи са за ежедневна употреба.

Това не означава, че мултикукърът може напълно да замени еър фрайъра или обратното. И двете устройства имат право да присъстват във вашата кухня. Те се допълват - а не се изключват взаимно. Просто трябва да разберете какви ястия предпочитате да ядете най-често. И колко често се нуждаете от определени функции.

За заетите майки мултикукърите определено са по-подходящи с цел приготвяне на здравословни ястия за деца. Например мултикукърите с функция „мултишеф“ позволяват автоматично да готвите по няколко рецепти от световно известни готвачи.

За мъжете пък, които обичат различни пушени меса, еър фрайърът е идеален.

Просто определете предпочитанията на вашето семейство и като сравните плюсовете и минусите, ще направите правилния избор.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес