Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между сникърси и маратонки?

12 юни 2024, 12:11 часа
Реклама

Напоследък спортните обувки напълно завладяват както ежедневието ни, така и модния свят. Те се превръщат в предпочитано допълнение към всички тоалети и отдавна не се носят само със спортни дрехи. Сред огромното разнообразие от различни модели спортни обувки, срещате и “сникърси”. Може би се чудите каква е разликата между маратонки и сникърси. В следващите редове ще се опитаме да отговорим на този въпрос.

Какво представляват сникърсите?
Сникърсите са универсални обувки, които могат да се носят както при ежедневни, така и при по-официални поводи. Предлагат се в различни цветове и дизайн, което ги прави популярен избор за много хора. Сникърсите обикновено са направени от материали като плат или деним и са с гумени подметки. Най-често имат повече омекотяване от други видове обувки, за да осигурят допълнителен комфорт. Макар сникърсите обикновено не са предназначени за спорт, те все пак могат да се носят при по-дълги разходки или лека тренировка.

Какво представляват маратонките?
Маратонките са специални видове обувки, предназначени за специфични спортни дейности. Те се различават по дизайн в зависимост от спорта или дейността, за която са предназначени, но всички маратонки имат няколко общи характеристики.
Първо, всички маратонки са проектирани така, че да осигурят опора и стабилност на носещия ги. Второ, всички маратонки трябва да бъдат удобни и да позволяват на носещия ги да се движи свободно. И накрая, всички маратонки имат отличителна визия, която ги прави лесни за разпознаване от другите видове обувки.

Как да почистим бели маратонки, така че да върнат цвета си?

Сникърси срещу маратонки

Материал
Най-често използваните материали за съвременните сникърси са различни видове тъкани, гума, пяна и пластмаса. За разлика от тях, някои маратонки все още се произвеждат от по-плътни синтетични материали или пореста мрежеста тъкан. Въпреки това, брандовете стават все по-креативни с видовете материали, които използват, макар все още да дават приоритет на леките, дишащи и водоустойчиви материали, с които обувките стават по-удобни.

Структура
Съществуват някои ключови визуални разлики между сникърси и маратонки.
Първо, важно е да разберете, че маратонките са предназначени да осигурят странична опора при многопосочни движения. Това ги прави да изглеждат по-плоски и по-здрави от сникърсите. Второ, маратонките също така трябва да са стабилни, за да издържат на динамични движения и натоварвания. Всички спортни обувки, които са предназначени специално за спорт или тренировки, могат да се класифицират като маратонки. Например, ако погледнете обувките за бягане, ще забележите, че те са предназначени да подобрят представянето, а не просто да изглеждат модерни.

Тегло
Една от основните разлики между сникърси и маратонки е теглото. Обикновено сникърсите се правят от по-леки материи, докато маратонките се произвеждат от по-тежки синтетични материали. Това е така, защото лекотата е изискване при сникърсите, за да могат носещите да не се изморяват или нараняват. Маратонките, от своя страна, са с по-тежки подметки, поради което са и по-широки.

Дейности
Разграничаването на сникърсите и маратонките до голяма степен се свежда до дейностите, за които се използват. Като цяло, сникърсите са предназначени за движения напред и се използват предимно като обувки за бягане и джогинг. Обратно, маратонките се използват при разнообразни тренировки като плиометрични упражнения, вдигане на тежести, аеробика, фитнес, кросфит, скачане с въже и са структурирани странично, за да осигуряват опора.

Трябва да се отбележи, че бягането е също многостранна дейност. Някои обувки са водоустойчиви и леки, предназначени да решат проблемите на бегачите. Това води до едни от най-добрите водоустойчиви сникърси и леки обувки, които се предлагат на пазара. И обратно, маратонките не се нуждаят от характеристики като водоустойчивост и лекота, при тях фокусът е върху стабилността и гъвкавостта, особено при кросфит и вдигане на тежести. 

Само с 2 съставки дори най-захабените маратонки ще станат бели като сняг след 5 минути

Наклон
Ако не знаете “наклон от токче към пръста” е разликата във височината между петата и предната част на обувката. Повечето сникърси имат такъв наклон 6-12 мм, което означава, че петата е значително по-висока от предната част. Това се дължи на факта, че бягането пренася енергия от задната част на стъпалото към предната. Петите поемат по-голямата част от удара при приземяване и след това прехвърлят тази енергия към краката ви, докато се засилвате отново напред.

Поради тази причина обувките за бягане изискват много омекотяване на петата. От друга страна, маратонките са плоски с малък наклон от петата към пръстите, защото дейности като вдигане на тежести или плиометрия нямат движение от петата към пръстите. Те изискват повече движения настрани и в различни посоки, така че имат еднакво омекотяване в цялата обувка, което ги прави по-широки и плоски.

Заключение
В ежедневния език думите “сникърси” и “маратонки” се отнасят за вид спортни обувки. Съществуват, обаче, известни разлики между тях.
Маратонките са по-скоро спортни обувки, създадени специално за нуждите на спортистите, като техният дизайн е фокусиран предимно върху функциалността. При сникърсите разнообразието от цветове и дизайн пасват успешно на всеки вкус и стил, а перфектното съчетание между удобство и елегантност ги превръща в идеална опция за най-разнообразни поводи.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес