Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е продължителността на дълбокия сън

25 септември 2024, 21:00 часа

Дълбокият сън е един от най-важните компоненти на нощната ни почивка, отговорен за физическото и умственото възстановяване на организма. Често пренебрегван, този етап от съня играе ключова роля за правилното функциониране на нашето тяло и ум. Пълноценният сън не само подобрява настроението ни, но и укрепва имунната система, регулира метаболизма и подпомага паметта. За да разберем колко важен е дълбокият сън, трябва първо да се запознаем с основните етапи на съня и как те се преплитат в един непрекъснат цикъл.

Етапи на съня и техните особености

Сънят се състои от четири основни фази, които образуват един цикъл и се повтарят няколко пъти през нощта, обикновено от четири до пет пъти. Продължителността на всеки цикъл е между 90 и 120 минути. Тези фази не протичат линейно, а се редуват в цикличен ред, което осигурява оптимално възстановяване на тялото и ума.

Лек или дълбок сън: Колко сън от всеки вид ни е необходим, за да сме здрави?

Сънят е разделен на два основни етапа – NREM (non-rapid eye movement) и REM (rapid eye movement). Първият етап – NREM, обхваща около 75% до 80% от общото време за сън и включва три подфази. REM етапът, който заема около 20% до 25% от съня, се характеризира с бързи движения на очите и е времето, когато сънуваме.

Фаза №1: Началото на съня

Фаза №1 е началото на съня, когато тялото и умът ни започват да се отпускат. Това е преходен етап между будното състояние и по-дълбокия сън. Продължава само няколко минути и заема около 3% до 8% от общото време за сън. В тази фаза е лесно да се събудим, тъй като все още не сме навлезли в дълбок сън.

Фаза №2: Лек сън

Втората фаза е известна като лек сън. Тук тялото започва да се подготвя за по-дълбок сън, като сърдечната честота се забавя, дишането става по-регулярно, а телесната температура леко спада. Този етап заема най-голяма част от съня ни – между 45% и 55%. В този момент вече не е толкова лесно да се събудим.

спане, сън

Фаза №3: Дълбок сън

Фаза №3 е известна като фазата на дълбокия сън и е най-важната за физическото възстановяване на организма. В този етап тялото се намира в най-спокойното си състояние – сърдечният ритъм и дишането са бавни, а тялото е максимално отпуснато. Тази фаза обхваща между 15% и 20% от общото време за сън и е най-трудна за прекъсване. Продължителността на дълбокия сън започва с около 15 до 20 минути и може да достигне до 40 минути, преди цикълът да се върне обратно към Фаза №1.

REM сън

Последният етап от съня е REM (бързо движение на очите), където се случва сънуването. Тук мозъкът е активен, сърдечната честота се увеличава, а дишането става по-нередовно. REM сънят е важен за когнитивните функции като памет и внимание и е моментът, в който се обработват емоциите и преживяванията от деня.

За здрав и дълбок сън - изберете някой от тези чайове

Защо е важен дълбокият сън?

Дълбокият сън, който се случва в трета фаза на NREM етапа, е критичен за възстановяването на тялото. Тук организмът възстановява физическата енергия, укрепва имунната система и изгражда мускулна тъкан. Този етап е от съществено значение и за регулирането на хормоните, включително тези, отговорни за растежа и стреса.

Как да постигнем по-дълъг и качествен дълбок сън?

За да се насладите на качествен дълбок сън, важно е да създадете подходящи условия за сън. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат:

  1. Спазвайте постоянен график за лягане: Регулярният режим на сън подобрява цялостното качество на съня и улеснява преминаването през всички фази.
  2. Избягвайте електронните устройства преди сън: Телевизори, компютри и мобилни устройства излъчват синя светлина, която може да наруши производството на мелатонин – хормона на съня.
  3. Регулирайте светлината в спалнята: Тъмната стая подпомага секрецията на мелатонин и улеснява заспиването.
  4. Контролирайте температурата на стаята: Поддържането на прохладна среда подобрява качеството на дълбокия сън.

Дълбокият сън е незаменима част от нашата нощна почивка и играе ключова роля за физическото и умственото ни възстановяване. Постигането на качествен дълбок сън не само подобрява ежедневното ни функциониране, но и значително допринася за дългосрочното ни здраве и благополучие. Спазването на здравословни навици и оптимизацията на спалната среда са важни стъпки към постигането на пълноценен нощен сън.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес