Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как зъбите на мъжете се различават от тези на жените

23 септември 2024, 18:00 часа

Усмивката на всеки човек е уникална и това не е просто популярна фраза. Но е възможно да се открият сходни черти, особено при представителите на един и същи пол. Важни антропометрични показатели, по които се различава усмивката на мъжете и жените, са:

  • форма;
  • цвят;
  • разположението на зъбите;
  • устните на жените често са по-близо до носа, така че при усмивка се откриват повече зъби;
  • челюстта, например, при мъжете е по-широка, а костната тъкан е по-масивна и плътна.

Още: Изследователи разкриват 3 прости принципа за здравето на дълголетниците

Добрият стоматолог може да определи кой е неговият пациент само по един отпечатък и по външния вид на челюстта. А обикновените хора могат да различат мъжа и жената по усмивката им с четири точки.

По какво друго се различават зъбите на мъжете от тези на жените?

Размер

Като общо правило женските зъби са малко по-тесни и по-къси от мъжките. Мъжете имат по-големи резци и кучешки зъби както на ширина, така и на дълбочина. Като цяло тази разлика води до това, че мъжките зъби като цяло изглеждат по-големи и по-квадратни, докато женските зъби са склонни да изглеждат по-дълги и по-тънки.

Ръбове

Дългите и остри кътници в праисторически времена са били при агресивни и мъжествени хищници. Ето защо собственикът на такива зъби е по-вероятно да е мъж, а не жена, за която са характерни гладки и заоблени ръбове на зъбите.

Интересен факт за кучешките зъби: разстоянието между тях е равно на ширината на носа: при жените - по време на усмивка, а при мъжете в спокойно състояние.

Междузъбни ъгли

Това са пространствата между режещите ръбове на предната група зъби. Женските зъби се характеризират със заоблени ъгли на резците, докато мъжките зъби се характеризират с по-прави ъгли.

Вторият резец на горната челюст

При мъжете формата му обикновено наподобява равен квадрат, почти с размерите на централния резец, а ширината на зъба при венеца е визуално неразличима от ширината при режещия ръб. Ръбът на зъба е плосък. При жените този зъб обикновено е много по-тесен от централния зъб, често има неправилен ръб и е забележимо по-тесен към венците.

Важно е обаче да се има предвид, че полът не е единственият фактор, който може да повлияе на външния вид на зъбите. Генетиката, националността и различните индивидуални характеристики на тялото също играят голяма роля. Само при отчитане на всички тези моменти добрият зъболекар ще намери специален подход към всеки пациент и ще може да направи усмивката перфектна.

Какво да правим, ако зъбите „не си пасват“?

Понякога хората забелязват, че зъбите им са твърде малки или „женствени“ за лицето им, а понякога, напротив, се притесняват от прекалено широка, „мъжка“ усмивка. Но днес подобни проблеми се решават бързо. Съществуват много методи, които могат да се използват за промяна на контура на зъбите: някои могат да се направят малко по-широки и по-къси, други - по-тесни и по-дълги.

Добрите ортодонти се стремят да запазят формата на здравите зъби във възможно най-голяма степен (независимо от женствеността или мъжествеността) и препоръчват коригиране на несъразмерната усмивка. В краен случай, ако зъбите ви са твърде големи за челюстта ви например, те могат да започнат да се усукват и да изпъкват непропорционално, а това ще доведе до формиране на лоша захапка и дори до проблеми с храносмилането.

Още: Какво казват експертите: По-умни ли са разхвърляните хора

Съществуват два основни начина за коригиране на усмивката

Директно възстановяване. То се извършва с помощта на композитни материали. Този вариант е подходящ за отстраняване на малки дефекти на предните зъби, също така помага да се възстановят цветът и формата, както и да се изравни повърхността на зъбите в рамките на едно посещение.

Индиректно възстановяване. Метод за възстановяване на зъбите, при който се използват протези (фасети, елини, коронки, импланти, инлеи).

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес