Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как въздействат на мозъка високите температури?

13 юли 2024, 11:00 часа

Високите температури могат да окажат значително въздействие върху мозъка, като повлияят на когнитивните функции, настроението и цялостното здраве по различни начини. Мозъкът е силно чувствителен към температурните промени и когато е изложен на високи температури, се повлияват няколко физиологични и биохимични процеса, което често води до краткосрочни и дългосрочни последици.

Едно от непосредствените въздействия на високите температури върху мозъка е нарушената когнитивна функция. Изследванията показват, че при прегряване на тялото когнитивните способности, като памет, внимание и умения за вземане на решения, могат да намалеят. Това се случва, тъй като високите температури могат да нарушат ефективното функциониране на невротрансмитерите, които са от съществено значение за комуникацията между мозъчните клетки. В резултат на това хората могат да изпитат затруднения при концентрацията или ефективното обработване на информация.

5 причини за повишена температура вечер

Освен това продължителното излагане на високи температури може да доведе до заболявания, свързани с топлината, като топлинно изтощение или топлинен удар, като и двете могат да имат тежки последици за мозъка. Топлинният удар е спешна медицинска помощ, при която системата за регулиране на температурата на тялото се срива, което води до бързо повишаване на основната телесна температура. Това може да доведе до объркване, дезориентация и дори загуба на съзнание, тъй като мозъкът се опитва да се справи с екстремната топлина.

Освен непосредствените последици, хроничното излагане на високи температури може да допринесе и за дългосрочни неврологични заболявания. Проучванията показват връзка между излагането на топлина и невродегенеративните заболявания, като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Високите температури могат да ускорят натрупването на протеини в мозъка, които са свързани с тези състояния, като потенциално ускорят появата или развитието им.

Освен това високите температури могат да изострят съществуващите неврологични заболявания. При хора със заболявания като епилепсия или множествена склероза прегряването може да предизвика или влоши симптомите. Това се дължи на факта, че повишената телесна температура може да наруши нормалната електрическа активност в мозъка, което да доведе до припадъци или повишена неврологична дисфункция.

Как температурните амплитуди влияят на здравето ни?

Високите температури оказват влияние и върху настроението и емоционалното състояние. Топлинният стрес може да допринесе за раздразнителност, тревожност и дори депресия при някои хора. Физиологичният стрес, причинен от прегряването, съчетан с дискомфорт и нарушен режим на сън, може да окаже сериозно въздействие върху психичното здраве с течение на времето.

Децата и по-възрастните хора са особено уязвими от въздействието на високите температури върху мозъка. Техният организъм може да изпитва затруднения при ефективното регулиране на температурата, което увеличава риска от заболявания, свързани с топлината. При децата високите температури могат да попречат на нормалното развитие на мозъка и на процесите на учене. При по-възрастните хора топлинният стрес може да изостри влошаването на когнитивните способности и да увеличи риска от деменция.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес