Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как три прости правила ще ви помогнат да почистите апартамента си през есента?

12 октомври 2024, 14:00 часа

През есента имаме страхотна възможност отново да подредим апартамента. Когато прибираме летните дрехи за съхранение или се отърваваме от бъркотията в кухнята, можем да използваме техника, която е подходяща за всички неща и предмети в апартамента без изключение - правилото на „организационния триъгълник“, което е измислено от професионалния организатор на пространството Андрю Мелън.

 

Какво представлява "организационният триъгълник"?

Още: 5 прости съвета за компактно и стилно подреждане на нещата в жилището

Организационният триъгълник е популярна стратегия за тези, които искат да създадат по-спретнато пространство около себе си без излишни неща. Професионалните организатори обичат да използват този метод и идеята е, че почистването ще се случи от само себе си, ако следвате няколко прости правила.

·       Те ще помогнат за възстановяване на реда във всички „горещи точки“;

·       винаги ще знаете къде се намира всичко в къщата, на работното място или в колата;

·       никога повече няма да се удавите в нещата;

Още: 8 неща, които трябва да разчистите преди есента

·       всяка стая, всяко чекмедже и всяко пространство ще стане спретнато, чисто и просторно.

Авторът на метода Андрю Мелън е бивш успешен актьор и режисьор, превърнал се в също толкова успешен и известен професионален организатор на пространството. Мелън е написал много книги за подобряване на дома и е заснел много програми с негово участие, където редовно споделя своите съвети. Но той смята, че основното правило или „основата“ на работата му е проста техника, която може да задоволи всеки, който се стреми към чистота и ред в къщата.

 

Какво представлява методът на организационния триъгълник?

Още: 4 гениални трикове за освобождаване на място във вашия фризер

Организационният триъгълник е тристранен подход за премахване на бъркотията, който ще ви помогне да поддържате дома си в ред. Но основното е, че ще премахне общото почистване, което отнема много време и усилия.

 

Да започнем да подреждаме нещата?

Стъпка 1: „Всичко има своето място“

Въпросът е, че всяко нещо има свой дом. Има само едно правилно място за всеки предмет в къщата. Едно нещо може да бъде само там и никъде другаде.

Наличието на само едно място за съхранение елиминира съмнението и намалява времето, прекарано в търсене на определен артикул. Всеки член на семейството или човек, с когото споделяте жилищно пространство, има ясна представа къде са нещата.

 

Стъпка 2: „Подобни неща“

Този принцип е по-лесно да се обясни с пример: съхранявайте тенджери с тенджери, кърпи с кърпи, панталони с панталони и т.н. Ако няма много неща от всеки тип и има малко място, категориите могат да се комбинират. Например, можете да комбинирате всички плетени неща, чорапи и чорапогащи или всички домашни дрехи.

След като системата бъде утвърдена, това ще спести много време и енергия.

 

Стъпка 3: „Един купен артикул, един премахнат“

Можем да го формулираме накратко: ако нещо ново се появи в къщата ви, тогава нещо старо трябва да си отиде. Спазването на това правило е най-надеждният начин да поддържате баланса в дома си. След като сте се отървали от бъркотията, важно е да не я натрупвате отново. Най-лесният начин е да организирате мини-разчистване, което може да се направи заедно с редовното почистване.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес